hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Robotruha segít az ALS-ben szenvedő betegek vállának és felkarjának mozgatásában

A Harvard Egyetem John A. Paulson Intézetének kutatói a Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikkükben mutatták be azt a robotruhát, amely segítséget jelenthet az amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő betegek vállövének és felkarjának mozgatásában.

A robotruhában a hónalj alatt gyorsan felfújódó ballonok találhatók, valamint rengeteg olyan érzékelő, amelyek a beteg reziduális izommozgásait fogják fel, és a ballonok gyors felfújásával és leeresztésével segítenek rá ezekre a mozdulatokra.

Különösen nagy segítséget nyújtanak akkor, amikor a beteg egy tárgyért nyúl, ráadásul az eddigi alkalmazások során a betegek 15 percen belül megtanulták használni a ruhát. További előnye, hogy mivel ez egy lágy robot, még akkor sem okozhat sérülést, ha meghibásodik – ilyenkor csak annyi történik, hogy a ballonok nem fújódnak fel.

Egyelőre csak olyan betegeknél használható, akiknél még vannak reziduális izommozgások, de a kutatók új vizsgálatának tárgya már az agyhullámokkal irányított ruha.

Forrás: Tommaso Proietti et al, Restoring arm function with a soft robotic wearable for individuals with amyotrophic lateral sclerosis, Science Translational Medicine (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink