hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Politabletta a stroke és a szívinfarktus megelőzésére

Január 4-én indult az első kísérlet a politablettával, amely több hatóanyagot tartalmaz kis dózisban, naponta egyszer kell szedni, és a szívinfarktustól és a stroke-tól védi az 50 éven felülieket. A gyógyszert a Cipla nevű indiai generikus cég gyártja; mivel minden komponensének lejárt már a védettsége, másolhatók, és a tabletta olcsó lesz.

A tabletta ötletét Nicholas Ward és Malcolm Law, a University of London professzorai 2003-ban vetették fel a British Medical Journal-ban (BMJ); azt javasolták, hogy több koleszterincsökkentő és vérnyomáscsökkentő szer kis adagját kellene egyetlen tablettában kombinálni, s meggyőződésük volt, hogy életeket lehetne megmenteni azzal, ha minden 55 évesnél idősebb személy megelőzésként szedné a tablettát. Amint írták, ennek nagyobb hatása lenne a nyugati világban, mint bármilyen más egyedi beavatkozásnak. Richard Smith, a BMJ akkori szerkesztője azt mondta, hogy több mint 50 éve nem publikált a folyóirat ilyen fontos tanulmányt.

A vörös szív tabletta

A gondolat megfogant, és most több kutatócsoport is vizsgálja a kérdést. Vannak kutatók, akik egy „vörös szív”-nek nevezett tabletta hatását vizsgálják a halálozásra olyan ázsiaiakon, akiknek már voltak szívproblémáik, de a University of London tudósai maradtak az eredeti koncepciónál.

A gyógyszert a Cipla nevű indiai generikus cég gyártja; mivel minden komponensének lejárt már a védettsége, másolhatók, és a tabletta – amely koleszterincsökkentésre simvastatint, vérnyomáscsökkentésre losartant, hidroklorotiazidot és amlodipint tartalmaz fél adagban – olcsó lesz.

Míg a „vörös szív” tabletta aszpirint is tartalmaz, ebből ezt kihagyták, mivel azt akarják, hogy a szer a lehető legbiztonságosabb legyen, és az aszpirinről ismert, hogy olykor gyomorvérzést válthat ki.

Hamarosan forgalomba kerülhet

A kísérletet 100 személyen végzik, a beválasztás egyetlen kritériuma az életkor. Az alanyok 12 héten át a politablettát szedik majd, és 12 hétig placebót. Vizsgálni fogják a politabletta hatását a koleszterinszintre és a vérnyomásra. A 24 hét leteltével valamennyien két éven fogják kapni a politablettát, hogy annak hosszú távú hatásait is fel tudják mérni.

Mivel a politabletta hatóanyagai jól ismertek, és gyakran együtt is adják őket a betegeknek – ha nem is egy tablettában –, a törzskönyvezési eljárás gyors lesz, és a gyógyszer viszonylag gyorsan forgalomba kerülhet.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink