hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Pacemaker feltöltése kívülről, ultrahanggal

Kiderült, miként lehetne egyes testbe ültetett készülékek elemeinek energia-utánpótlását nem-invazív módon megoldani, írja a GyártásTrend.

Amikor egy pacemaker akkumulátorának töltöttségi szintje lemerül, általában a teljes implantátumot sebészeti úton ki kell cserélni. Ugyan már régóta léteznek vezeték nélküli energiaátviteli technológiák, a testbe ültetett készülékek feltöltésére jobbára kevéssé alkalmasak. Az elektromágneses indukció módszerével például csak nagyon közelről lehet eltelíteni az egyes eszközök elemeit, ráadásul a folyamatot kísérő felmelegedés implantátumok esetében a megközelítést kimondottan veszélyessé teszi. Egyesek számára még a mágneses rezonancia tűnhet életképes megoldásnak – ebben az esetben azonban az a kockázat fenyeget, hogy a rendszer interferenciába bocsátkozik egyéb, közeli kommunikációs frekvenciákkal (pl. Bluetooth, Wi-Fi), írja a lap.

A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KIST) munkatársai éppen az említett metódusok hiányosságait szem előtt tartva hoztak létre egy olyan beültethető generátort, amelyet a testen kívülről akár ultrahanggal is működtetni lehet, és ilyen módon akár a már implantált eszközök elemének utántöltésére is igénybe vehető.

Maga a felszerelés a triboelektromos hatást hajtja igába a működéshez. Ez az az effektus, amelynek köszönhetően az egyes anyagok már csupán egymáshoz dörgölőzve is elektromosan töltött állapotba kerülhetnek.

A generátor tribo- és ferroelektromos anyagok elektródalapok közé helyezett, vékony rétegeit tartalmazza. Ezek a rétegek az ultrahanghullámok hatására rezegni kezdenek, és az elektródákkal érintkezve akkumulátor töltésre is becsatornázható elektromos áramot generálnak.

A  projektet bemutató tanulmányt az Energy & Environmental Science nevű folyóirat hasábjain publikálták a kutatók.

 

Forrás: KIST/GyártásTrend
Forrás: KIST/GyártásTrend

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink