hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Okossapka a stroke gyors diagnózisához

Az Amsterdam University Medical Centers kutatói a Neurology folyóiratban közölt cikkükben egy olyan agyhullámokat érzékelő sapkaszerű eszközről számoltak be, amely képes a stroke gyors felismerésére.

Ezt az eszközt mentőautókban használva értékes percek nyerhetők, mivel a betegeket egyenesen a megfelelő ellátást biztosító osztályra lehet szállítani.

Az “okossapkát” 2018 és 2022 között 12 holland egészségügyi ellátó intézményben próbálták ki, és a csaknem 400 betegről gyűjtött adatok elemzése szerint az eszköz nagy pontossággal, igen rövid idő alatt képes azonosítani a leggyakoribb stroke típust, az ischaemiás stroke-ot ambuláns körülmények között. A készülék gyors EEG (elektroenkefalográf) mérést tesz lehetővé, és a mért agyhullámok alapján azt képes megállapítani, hogy ischaemiás stroke következett-e be, illetve, hogy nagy- vagy kis eret érint-e az elzáródás (kiséri okklúzió esetén azonnali vérhígító adása, nagyéri elzáródás esetén viszont a vérrögöt mechanikailag eltávolító műtét szükséges, tehát egy ezt lehetővé tévő kórházba kell szállítani a beteget).

Forrás: Prehospital Detection of Large Vessel Occlusion Stroke With Electroencephalography: Results of the ELECTRA-STROKE Study, Neurology (2023). doi.org/10.1212/WNL.0000000000207831

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink