hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Nyáron gyakoribbak az alvásproblémák

Nyáron a melatoninszint változása csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot: ettől éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat – mondta az InfoRádiónak a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

"Az előrejelzések szerint hosszú és forró nyárra számíthatunk: a nyár amúgy is jelentősen befolyásolja az alvókánkat, kifejezetten nehezíti az alvást. Megnövekszik a világos órák száma, és ez hat a cirkadián ritmusra, vagyis a test belső órájának a közvetítésével az alvás és ébrenlétünk változásaira. Minél tovább érzékeljük a fényt, a szabályozó belső óránk annál tovább jelzi, hogy még nem érkezett el az alvás ideje" – fogalmazott G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke az InfoRádióban.

Annak érdekében, hogy pihentető mennyiségű és minőségű alváshoz juthassunk ilyen körülmények közt, korlátozni kell a napfénnyel való találkozást – az erős és direkt napfény ugyanis a bőrünk mellett a cirkadián ritmusra is hat. A szövetség elnöke szerint napszemüveg használatával tompíthatjuk a fénysugarakat, ezzel korlátozza a napfénynek való kitettséget, ami az alvás szempontjából is fontos lehet.

"Számos praktika van, amivel magunk is segíthetjük a nyári elalvást. Az esti otthoni rutinokat be kell tartani: másfél-két órával lefekvés előtt célszerű elkezdeni ráhangolódni az alvásra, hogy ideális környezetet tudjunk létrehozni a hálószobába" – mondja G. Németh György. Ebbe beletartozik a hőmérséklet, amely ideális esetben 18-20 fokos a hálóban. Ezt nyáron nehéz lehet elérni, ráadásul a hűtő berendezések zajai zavarhatják pihenésünket. Az sem mindegy, milyen ágyneművel és hálóruhában térünk nyugovóra. Segíthet az is, ha a könnyű, laza anyagból varrt pizsamát felvétel előtt fél órával betesszük a hűtőbe.

További részletek és hanganyag

Mylene2401 képe a Pixabay -en.
Mylene2401 képe a Pixabay -en.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink