hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Nem rontja egymás hatásosságát az influenza- és a Covid-emlékeztető oltás

Az influenza szezonra való tekintettel amerikai kutatók a JAMA Network Open folyóiratban megjelent cikkükben a Covid-19 profilaxisára adott BNT162b2 BA.4/5 bivalens mRNS-alapú vakcina és a szezonális influenza elleni vakcina (SIV) hatásosságát tekintették át olyan betegeknél, akik mindkét oltást felvették, illetve olyanoknál, akik csak az egyiket kapták meg.

A csaknem 3,5 millió személy adatainak felhasználásával végzett vizsgálat eredményei szerint a kórházi kezelést igénylő, súlyos megbetegedések kockázata a 65 év felettieknél nagyon hasonló volt a csak Covid elleni, illetve mindkét oltásban részesülő személyeknél. A 18-64 éves korcsoportban a Covid-19-hez kapcsolódó betegségkimenetek aránya valamivel kedvezőtlenebb volt ugyan azok körében, akik mindkét oltást megkapták, de lényeges különbség a csoportok között nem jelentkezett.

A kutatás eredményei alátámasztják, hogy a szezonális oltások során érdemes lehet a szezonális influenzaoltásokat és az emlékeztető Covid-oltásokat együtt beadni, nem rontják egymás hatásosságát.

Forrás: Leah J. McGrath et al, Estimated Effectiveness of Coadministration of the BNT162b2 BA.4/5 COVID-19 Vaccine With Influenza Vaccine, JAMA Network Open (2023).

fotó: archív
fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink