hirdetés
2024. július. 26., péntek - Anna, Anikó.
hirdetés

 

Nem igaz, hogy egészséges a mértékletes alkoholfogyasztás

A Journal of Studies on Alcohol and Drugs című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a legtöbb kutatás teljesen alaptalan állításokat tett, közli a Qubit.

A globális alkoholipar propagandacsapásának nevezte Tim Stockwell, a Victoria Egyetem kanadai anyaghasználati kutatóintézetének munkatársa azt, hogy mindeddig számos olyan tanulmány látott napvilágot, ami azt állította, hogy a rendszeres és mértékletes alkoholfogyasztás egészséges. Stockwell vezetésével az intézet kutatói összesen 107 tanulmányt néztek át és megállapították, hogy valójában teljesen félrevezetőek az eredmények, írja a Guardian nyomán a lap.

A Journal of Studies on Alcohol and Drugs című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a legtöbb kutatás teljesen alaptalan állításokat tett. A készítők ugyanis általában nem vették figyelembe a vizsgálatba bevont emberek egészségi állapotát, vagyis gyakran az absztinensek és a ritka alkalmakkor italozók valamilyen betegség miatt nem nyúltak a pohárért. Így a mérsékelt, ám rendszeresen alkoholt fogyasztók várható élettartama és egészségi állapota tévesen tűnhetett jobbnak, ám a két csoport valójában nem összehasonlítható.

Olyannyira megtévesztők a korábbi vizsgálatok, hogy a heti egy és a napi két ital között fogyasztók tűntek a legegészségesebbnek. Stockwellék azonban megvizsgálták olyan kutatások eredményeit is, ahol az italozók és a kontrollcsoport mintaminősége megfelelő, így máris nem érvényesültek a korábban az alkoholnak tulajdonított egészségvédő hatások.

A teljes információ

Alexa képe a Pixabay-en
Alexa képe a Pixabay-en

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink