hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Most szkizofréniával élőknek segíthet a magyar mágnesterápiás kutatás

Az ismétlődő vagy repetitív TMS (rTMS) olyan kezelési módszer, ami során a skalp fölé helyeznek egy tekercset, amiben váltóáram mágneses teret generál. Ez az agykéreg felső, körülbelül öt centiméteres rétegében miniáramokat indukál, ezek neurotranszmitterek, például glutamát, gamma-aminovajsav vagy akár szerotonin felszabadulásához vezetnek. A Telex riportja.

A TMS-sel kapcsolatban az első tanulmány 1985-ben jelent meg, kezdetben főleg a látókéreg és a motoros kéreg stimulálására használták. Ma már több kóros állapotot kezelnek vele, itthon lehetőség van például a gyógyszerrezisztens depresszió esetében is használni. Világszerte vizsgálják a szkizofrénia kezelésében is, ezen dolgozik Csukly Gábor és kutatócsoportja is.

Globálisan jelenleg több ezer skizofrén beteggel folyik TMS-es kutatás, vannak már összefoglaló metaanalízisek is, mind azt találta, hogy a kezelés hatásos erre a betegségre is, főleg a negatív tünetek kezelésében sikerült áttörést elérni. Vannak olyan kutatások is, amik a pozitív tünetekre koncentrálnak, a hallucinációkra például: ilyenkor nem a prefrontális kérget, hanem a halántéklebenyt stimulálják, ezek is értek el szép eredményeket. Lehet még célozni például a kisagyat is, amiről korábban azt hitték, hogy az egyensúlyozásban van csak szerepe, viszont a közelmúltban kiderült, hogy az érzelmek felismeréséhez, a mentalizációhoz is szükség van rá. „Ma már tudjuk, hogy a kisagy egyfajta általános számológép az agyban, nagyon sok feladatnál aktiválódik olyan hálózat, amiben a kisagy is részt vesz. A homloklebenyt, a talamuszt és a kisagyat is magában foglaló agyi hálózatról pedig már nagyon régen leírták, hogy a skizofréniában is van szerepe. Elkezdtünk olyan vizsgálatokat is csinálni, amik a kisagyat is ingerlik, ebben a mi vizsgálatunk teljesen újdonság: a prefrontális kérget ingereljük, aztán egy óra szünettel tíz percig a kisagyat is. Ilyet még senki nem csinált előttünk” – mondta Csukly.

A TMS-t több más kórkép esetében is kutatják, hatásos lehet például kényszerbetegségben vagy poszttraumásstressz-zavarban (PTSD-ben), illetve Alzheimer-kór és más demenciák rizikócsökkentésére is hatásos lehet, vannak biztató eredmények. A kezelés nagy előnye még a biztonságossága is: a korábbi kutatások is azt mutatják, hogy teljesen veszélytelen, a legkomolyabb mellékhatása a fejfájás lehet, és ez sem túl gyakori.

Csukly Gábor szerint a magyar betegek jókora hátrányban vannak a TMS-kezelésben: ahhoz képest, hogy miután az FDA engedélyez egy újfajta gyógyszert, az Magyarországon is egy-két éven belül jellemzően megjelenik, ám a TMS-re egy évtizedet kellett várniuk a betegeknek. „Kis esélye van annak, hogy egy beteg TMS-kezeléshez jusson például vidéken. Ez ahhoz képest elmaradás, hogy a legkorszerűbb gyógyszereket egy-két éven belül meg tudja kapni.”

A teljes riportot ITT olvashatja

Pete Linforth képe a Pixabay-en
Pete Linforth képe a Pixabay-en

(forrás: Telex)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink