hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

MikroRNS alapú vizsgálati terápia prosztatarák kezelésében

A MYC mRNS modulációján keresztül az miR-377 gátolja a prosztatarák proliferációját és invazív viselkedését.

A Genes & Cancer folyóiratban május 16-án jelent meg az Iráni Pasteur Intézet és az Iszlám Azam Egyetem kutatóinak cikke, amelyben a prosztatarák proliferációjának és invazivitásának gátlását vizsgálták miR-337 mikroRNS alapú terápia alkalmazásával.

A MYC gén egy regulátor szerepet betöltő proto-onkogén gén, amely a prosztatarák legtöbb típusában felülexpresszált. Számos korábbi tanulmány eredménye utalt már arra, hogy az MYC által szabályozott mikroRNS-ek abnormális mértékű felülexpressziója fontos szerepet tölt be a prosztatarák kialakulásában és progressziójában. A mostani tanulmányban a kutatók valós idejű (real-time) PCR és biolumineszcens luciferáz teszt segítségével értékelték a miR-377 mikroRNS-nek az MYC génre gyakorolt hatását. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a miR-377 képes-e csökkenteni a MYC mRNS szintjét transzfektált prosztatarákos sejtvonalakban (PC-3 és DU145), valamint képes-e mérsékelni a BCL-2/Bax, PTEN és CDK4 mRNS szintjeit a MYC downregulációjának következményeként. A kutatók emellett elemezték a miR-377 apoptózisra, proliferációra, sejtciklusra és sebgyógyulásra gyakorolt hatását is.

Az eredmények szerint a miR-377 alkalmazása apoptózist indukált a prosztatarákos sejtvonalak migrációjában a MYC downregulációja következtében. A miR-377 apoptózisra gyakorolt hatását PC-3 és DU145 sejtekben annexin V és PI segítségével vizsgálták áramlási citometriával. A kontrollokhoz képest az eredmények a korai apoptózison átmenő sejtek számának növekedését mutatták. A korai apoptotikus sejtek aránya 1,05%-ról 18,3%-ra nőtt a PC-3-ban és 1,66%-ról 13,4%-ra a miR-377-tel transzfektált DU145-ben.

A valós idejű PCR-elemzés kimutatta, hogy a kontrollsejtekhez képest a miR-377-transzfektált prosztatarákos sejtvonalakban magasabb volt a Bax expressziója, ezzel szemben a transzfektált sejtekben a kontrollsejtekhez képest alacsonyabb volt a BCL-2, egy anti-apoptotikus fehérje expressziója. A MYC mRNS downregulációs expresszióelemzésének eredményei a BCL-2 mRNS szintjének jelentős csökkenését és a Bax mRNS szintjének növekedését mutatták. (A BCL-2 mRNS-szint 0,256 ± 0,0113 és 0,27 ± 0,0253 volt a PC-3 ill. DU145 sejtekben, illetve a Bax mRNS-szint 1,61 ± 0,025 a PC-3 és 1,49 ± 0,025 a DU145 sejtekben).

Az miR-377 transzfekciója drámaian csökkentette a MYC expresszióját, ami csökkentette a BCL-2 mRNS expresszióját a PC-3 és DU145 prosztataráksejtekben, és azonban növelte a Bax fehérje expresszióját, ami a Bax-BCL-2 arányt az apoptózis javára.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a miR-377 hatékonyan célozza a MYC mRNS-t, amit luciferáz-teszt és valós idejű PCR is megerősített. Megfigyelték a BCL-2 és a CDK4 expressziójának jelentős csökkenését, valamint a Bax és a PTEN növekedését a prosztatarákos sejtvonalakban a MYC szuppresszióját követően. Emellett a miR-377 emelkedett szintje a PCa sejtvonalakban apoptózist indukált, gátolta a proliferációt és a migrációt, és megállította a sejtciklust.

Ezek az eredmények bizonyítják a miR-377 transzfekció MYC működésre kifejtett gátló szerepét prosztatarákos sejtvonalakban, ami azt sugallja, hogy az MYC gén potenciális terápiás célpontként szolgálhat a rosszindulatú daganatok kezelésében.

 

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study suggests miR-377 as potential therapeutic target for prostate cancer

Inhibitory effect of miR-377 on the proliferative and invasive behaviors of prostate cancer cells through the modulation of MYC mRNA via its interaction with BCL-2/Bax, PTEN, and CDK4

 

Irodalmi hivatkozás:

Azimi, Y., et al. (2024). Inhibitory effect of miR-377 on the proliferative and invasive behaviors of prostate cancer cells through the modulation of MYC mRNA via its interaction with BCL-2/Bax, PTEN, and CDK4. Genes & Cancer. doi.org/10.18632/genesandcancer.236.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink