hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Marad a tudományos sztár-rendszer

Hiába alakult át a tudományos élet, a nagy felismerések születése a Nobel-díj alapítása óta, az egyre növekvő nyomás ellenére sem változtatnának a díj odaítélésének rendszerén – írja az SG.hu.

Sir Paul Nurse, a Királyi Társaság elnöke szerint továbbra is egyéneket és nem csoportokat, szervezeteket fognak elismerni a díjjal. Nyilatkozata azt követően látott napvilágot, hogy többek szerint az idei fizikai Nobel-díj esélyesei közé a Cern csapatát is be kellett volna választani. A Nagy Hadron Ütköztetőben (LHC) több ezer kutató dolgozott a Higgs-bozon 2012. évi felfedezésén. "Sokszor beszélhetünk nagy csoportokról, az egyének elismerésének azonban olyan hatása van, ami tartok tőle, hogy a csoportoknak nincs" – mondta Nurse a BBC News-nak.

A Nobel Alapítvány szabályzata kimondja, legfeljebb három egyén kaphat meg egy díjat. A tudományos díjakat még soha nem adományozták szervezetnek, amiről többen is úgy vélekednek, át kellene értékelni annak fényében, hogy több ezren munkálkodtak a Cern-ben azon a felfedezésen, ami végül az idei díjazottakat az elismeréshez segítette – olvasható az sg.hu-n.

(forrás: SG.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink