hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Már napi 2200 lépésnél több is mérsékli a betegségek kockázatát

Újabb felmérés készült arról, hány lépést kell tenni az egészségesebb életért, a kutatás eredményeit, az Origo szemlézte.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) miatti halálozás, a rák és a cukorbetegség, valamint a rövidebb élettartam kockázatai alacsonyabbak a nagyobb lépésszámú és gyorsabban sétáló emberek esetében − írja az Origo.

De „nincsenek teljesen kudarcra ítélve” azok sem, akik ülőmunkát végeznek, bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez semmiképpen sem jelent „szabadulást” azoknak, akik túl hosszú ideig ilyen munkát végeznek. Ezt mondta Matthew Ahmadi, az ausztráliai Sydney Egyetem népegészségügyi kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak, hozzátéve, hogy meg kell próbálni a napi lépésszám növelését.

Ahmadi és munkatársai 72 174 önkéntes adatait elemezték, akik csatlakoztak a az Egyesült Királyság Biobankjához, egy 2006-ban létrehozott nagy, hosszú távú adatállományhoz, amely legalább harminc éven keresztül nyomon követi a résztvevők egészségi állapotát.

A vizsgálatban részt vevőkre átlagosan 6,9 év általános egészségügyi adatai vonatkoztak, akik hét napon keresztül gyorsulásmérőt viseltek a csuklójukon, hogy megbecsüljék fizikai aktivitásuk szintjét, például a megtett lépések számát és az ülve töltött időt. Az ülőmunkával töltött idő mediánja napi 10,6 óra volt, így azokat, akik ennél több időt töltöttek ülőmunkával, „magas ülőmunkával töltött időnek”, míg azokat, akik ennél kevesebbet, „alacsony ülőmunkával töltött időnek” tekintették.

A kutatócsoport megállapította, hogy a napi kilencezer és tízezer lépés közötti érték optimális az erősen mozgásszegény életmód ellensúlyozására, ami 21 százalékkal csökkentette a CVD kockázatát és 39 százalékkal a halálozási kockázatot.

Függetlenül attól, hogy a résztvevők mennyi időt töltöttek ülőmunkával, az előnyök ötven százaléka körülbelül 4000-4500 napi lépésnél jelentkezett. A napi 2200 lépést meghaladó lépésszám is alacsonyabb mortalitást és CVD kockázatot eredményezett ülőmunka esetén – állapították meg Ahmadi és munkatársai.

A British Journal of Sports Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a napi kilencezer és tízezer lépés közötti lépésszám optimálisan csökkentette a halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát az erősen mozgásszegény résztvevők körében.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink