hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Már az emberi bélrendszerben is ott a mikroműanyag

A kutatások eddig nem tudták bizonyítani az ok-okozati összefüggést a mikroműanyagok és a gyulladásos bélbetegségek között, írja a hvg.hu.

Amerikai kutatók a bélrendszerben lerakódott mikroműanyagok tanulmányozása kapcsán jutottak egy meglehetősen lesújtó eredményre. A massachusettsi Tufts Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogyan hatnak a mikroműanyagok az emberi bél organoidjaira. Teszteléseik során potenciális gyulladásos hatások jeleit találták, beleértve a humán gyulladásos bélbetegséghez (IBD) kapcsolódó citokinek felszabadulását – írja a Science Alert.

Már korábbi kutatások is találtak összefüggést a mikroműanyagok és a gyulladásos bélbetegségek között, az ok-okozati összefüggést nem tudták bizonyítani. Az állatkísérletek is vegyes eredményekkel zárulnak, bár mutatják műanyag részecskék felhalmozódását a belekben és más szövetekben, de nincs egyértelmű bizonyítékuk a toxicitásra vagy a gyulladásra.

A mostani kutatás során ezért más megközelítést alkalmaztak: emberi bél organoidokat használtak, hogy megértsék, mire képesek a mikroműanyagok egy valódi emberi bélben. Ehhez úgy alkották meg az emberi bélmodelljüket, hogy őssejteket (amelyek más organoidokból származtak) arra késztették, hogy differenciálódjanak a különféle sejttípusokká, amelyek természetesen előfordulnak az emberi belek falában.

Eredményeik azt mutatták, hogy különböző sejttípusok különböző méretű műanyag-részecskéket szívtak fel. A legkisebb nanoplasztokat a belek belső falát borító hámsejtek vették fel, míg a bél immunválaszában szerepet játszó mikroredős sejtek a nagyobb részecskéket szívták fel és juttatták el a bélszövetbe. A bélmodell csak akkor károsodott, amikor mikroredős sejtek voltak jelen, és ha nagyobb koncentrációban érték ezeket a kisméretű műanyag részecskék. A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a mikroműanyagok hozzájárulhatnak a bélelváltozások kialakulásához – írja a  hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink