hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Laborvizsgálat helyett okospelenka

A laboratóriumi vizeletvizsgálathoz hasonló pontosságot ígér kínai kutatók újdonsága, az otthon használható „okospelenka”, írja a hvg.hu.

Kínai kutatók egy olyan pelenkát fejlesztettek, amely képes érzékenyen mérni a vizelet néhány jellemzőjét, és azonnali visszajelzést ad ezekről.

A pelenkába öt különböző elektródát helyeztek el, amelyeket úgy állítottak be, hogy olyan lényeges biomarkereket érzékeljenek, mint például a húgysav, a glükóz, a kálium- és nátriumionok és a hidrogén-peroxid. A szenzorelektródák tömbjeit szén nanocső bevonattal és vegyi anyagokkal (ion-szelektív membránokkal, enzimekkel) módosították, hogy elérjék a vizelet állapotához kapcsolódó célbiomarkerek rendkívül szelektív és érzékeny monitorozását. Az érzékelőket egy apró áramköri laphoz kötötték, amelyben egy Bluetooth-modul is helyet kapott. Ez segít abban, hogy a teszteredmények azonnal megjelenjenek egy okostelefonon vagy a számítógépen. Az energiát mindehhez egy kisfogyasztású lítiumion akkumulátor szolgáltatja, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink