hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Küzdelem a gyógyszerrezisztencia ellen: élő antibiotikum

Az Applied and Environmental Microbiology egyik közleménye arról számolt be, hogy élő tyúkokban megvizsgálták, hogy hogyan hat egy ragadozó baktérium, a Bdellovibrio a madarak belében elő Salmonellákra. Kiderült, hogy a Salmonellák száma igen jelentősen csökkent, és – ami talán még fontosabb – a Bdellovibrio ártalmatlan volt akkor is, ha megették a tyúkok.

A vizsgálatot Liz Sockett professzor, a Nottinghami Egyetem munkatársa, valamint dr. Robert Atterbury és Paul Barrow professzor, a Nottinghami Állatorvosi Egyetem kutatói vezették.

Mint az egyik munkatárs elmondta, a Bdellovibriót élő antibiotikumként lehet felhasználni egyes fontos emberi és állati patogének, például az E. coli és más Gram-negatív baktériumok ellen.

Korábbi, laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy a Bdellovibrio igen hatékonyan támad meg és pusztít el más baktériumokat in vitro. Valószínűleg alkalmazható lesz az antibiotikus gyógyszerek alternatívájaként is, ami igen fontos, hiszen a gyógyszerrezisztencia az emberekben és az állatokban is egyre jelentősebb probléma.

A kutatók szerint különösen hasznos lehet helyi kezelésre, például sebek esetén, azonban ebben a vizsgálatban elsősorban azt akarták megtudni, mennyire biztonságos, ha szándékosan vagy véletlenül lenyelik.

A Salmonella nagy számban él a baromfik és más állatok belében, és emberekben ételmérgezést is okozhat. A Bdellovibrio behatol a Salmonella sejtjébe, és belülről rombolja szét. A tyúkokban 90 százalékkal csökkentette a Salmonellák számát, és a madarak közben egészségesek maradtak, növekedtek és általában véve is jó állapotban voltak.

A Bdellovibrio hatása nem tart sokáig, nem élnek meg hosszú ideig a tyúkok belében: mintegy 48 órán át volt erős a hatásuk, utána fokozatosan csökkent. Ha a kutatók azt akarták volna megtudni, hogy mennyi Bdellovibrio szükséges a Salmonella teljes kiirtásához, többféle dózist kellett volna alkalmazniuk – most azonban a kérdés a biztonságosságra vonatkozott.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink