hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Közös az atya, de ki az?

Kutatók azt állítja, tudományosan bebizonyították: egy vérvonalhoz tartoznak a magukat Konfuciusz utódainak vallók - de, hogy valóban a filozófus-e a közös ős, azt még nem tudni.

A sanghaji Fudan Egyetem kutatói minden korábbinál átfogóbb DNS-vizsgálatok eredményeivel támasztják alá állításukat. Amennyiben a későbbiekben sikerül bebizonyítani, hogy a vizsgált személyek közös őse tényleg Konfuciusz, azzal sok évszázados találgatások érhetnek végét.  Egyelőre annyit mondhatunk: a közös vérvonal bizonyítása jelentős eredmény - fogalmazott Han Seng, a Fudan Egyetem kutatásának egyik résztvevője.

Konfuciusz (Kr.e. 551-479) tanításai a mai napig meghatározó szerepet játszanak a kínai társadalomban és gondolkodásban, őt gyakran a kínai civilizáció atyjaként emlegetik. Ebből fakadóan vélt utódait évszázadokon át kiemelt tisztelet övezte, ők előkelő rangot élveztek, s magas állami hivatalokat töltöttek be.

Becslések szerint ma mintegy hárommillió leszármazott él Kínában és szerte a világban, közülük kétmillióan vannak hivatalosan is regisztrálva.  Férfiágon a 83. generációnál tart a számlálás, a nemzedékek sorát a történelmi dokumentumok tanúsága szerint egészen Konfuciusz halála óta nyilvántartják.

A Fudan Egyetem 2006-ban kezdődött DNS-vizsgálatának egyik célja volt felkutatni azokat, akik a történelmi bizonyítékok megsemmisülése miatt az évszázadok során "kiestek" az utódok sorából. Az eredmények birtokában 2009-ben frissítették a leszármazottak listáját.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink