hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

Korai biomarkerek az Alzheimer-kór kimutatására

A Pekingben működő Xuanwu Kórház kutatói a New England Journal of Medicine hasábjain megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy az Alzheimer-kóros betegek és az egészséges személyek agy-gerincvelői folyadékából már 6-18 évvel a diagnózis előtt kimutatható a betegség.

Ezt egy olyan vizsgálat során állapították meg, amelyben 648, később Alzheimer-kórral diagnosztizált beteget követtek nyomon átlagosan 20 éven keresztül, és a betegeknél 2-3 évente liquor vizsgálatot végeztek. A vizsgálat szerint az amiloid-béta 42 szint már a diagnózis előtt 18 évvel megváltozott a mintákban, de 14 évvel előre jelezte a betegséget az amiloid-béta 42:40 arány megváltozása is.

A diagnózist megelőzően 11 évvel már érzékelhető volt a foszforilált tau 181 szint eltérése és 10 évvel korábban a teljes tau koncentráció. Ezek mellett már 9 évvel korábban eltérést mutatott a neurofilamentum-könnyűlánc fehérje szint, és 8 évvel korábban a hippocampus térfogata. Ezek az eredmények azért igen jelentősek, mert a kognitív hanyatlás a vizsgálatban szereplő betegeknél átlagosan csak 6 évvel a diagnózist megelőzően kezdődött meg.

Forrás: Jianping Jia et al, Biomarker Changes during 20 Years Preceding Alzheimer's Disease, New England Journal of Medicine (2024). DOI: 10.1056/NEJMoa2310168

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink