hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Katasztrofális hatást fejtenek ki a bélmikrobiomra a mikroműanyagok

Kínai kutatók az Environment International folyóiratban közölt cikkükben a mikro- és nanoműanyagok káros hatásait demonstrálták egér modellszervezeteken.

A vizsgálatban az egereknek 28 napon keresztül adagoltak polisztirol mikro/nanoműanyagokat (PS-MNP-ket), amelyek szemcsemérete egy nanométer és öt milliméter között változott (a műanyag hulladékokból is ilyen méretű partikulumok kerülnek a környezetbe lebomlásuk során). Az egerek bélrendszerében ezek a kis műanyagrészecskék akkumulálódtak, és minél kisebb volt a szemcseméretük, annál tovább maradtak a szervezetben. Azonnal megváltoztatták a bélmikrobiom összetételét, ahol a káros hatású baktériumok kerültek túlsúlyba, valamint tönkretették a barriert, és elnyomták a tight junctionok fenntartásáért felelős fehérjék expresszióját. Ezen felül gátolták az immunválaszokért felelős T-sejtek differenciálódását, és az immunglobulin-A szekrécióját.

A kutatók szerint a mikroműanyagok az emberi szervezetre is hasonló, rendkívül káros hatásokat fejtenek ki.

Forrás: Zhichun Zhang et al, Continuous oral exposure to micro- and nanoplastics induced gut microbiota dysbiosis, intestinal barrier and immune dysfunction in adult mice, Environment International (2023). DOI: 10.1016/j.envint.2023.108353

Hans képe a Pixabay-en
Hans képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink