hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Károsítja-e az anesztézia a kisgyerekek kognitív képességeit?

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) egy bizottsága szerdán azért ült össze, hogy foglalkozzon az egyre elterjedtebb aggodalmakkal, amelyek szerint a sebészeti beavatkozások milliói során alkalmazott általános érzéstelenítés kisgyerekekben időnként kognitív problémákhoz vagy tanulási zavarokhoz vezet.

A találkozó megrendezésének közvetlen kiváltó okai azok a kutatások voltak, amelyeket eddig ugyan főleg állatokon végeztek, de arra utaltak, hogy összefüggés van az anesztézia és az agysejtek pusztulása, illetve a tanulási problémák között – mondta el dr. Bob Rappaport, az FDA anesztéziával foglalkozó divíziójának igazgatója, aki a szerdai New England Journal of Medicine-ben is megjelentetett erről egy írást.

Az FDA tanácsadó bizottsága ki fogja értékelni az eddigi tanulmányokat, újabb kutatásokat fog javasolni, és megtárgyalja, hogy a műtét előtt álló gyermekek szüleit informálni kell-e az esetleges kognitív és viselkedési problémákról. Különösen élesen vetődik fel ez a kérdés a sérülékeny és éretlen újszülöttek esetében, akik ma egyre gyakrabban maradnak életben, és sokszor van szükségük halaszthatatlan műtétre.

A rágcsálókon és majmokon végzett kísérletek szerint, ha nagyon kis kölyköket – ami embereknél nagyjából a 4 éves kornak felel meg – tesznek ki anesztéziának, ez az agysejtek pusztulását okozza. Emellett az FDA országos toxikológiai kutatási központja nemrég azt mutatta ki egy vizsgálatban, hogy 5 napos rhesus majmokban a 24 órás anesztézia később ahhoz vezetett, hogy rosszabb teljesítményt nyújtottak a figyelmi, az emlékezeti és a tanulási tesztekben.

Mivel gyermekeken nagy nehézséggel járna kontrollált klinikai vizsgálatokat végezni, az emberi kutatásokban elsősorban azt tanulmányozták, hogy a tanulási zavarral küszködő gyerekekben gyakrabban alkalmaztak-e általános érzéstelenítést kiskorukban. Az ilyen vizsgálatoknak azonban elkerülhetetlen gyengesége, hogy oksági kapcsolat nem igazolható velük.

E vizsgálatok arra jutottak, hogy az anesztézia, különösen ha többféle anesztetikumot alkalmaztak, megnövelte a későbbi fejlődési és viselkedési zavarok kockázatát. „Nem kell rakétakutatónak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy ha az anesztéziának ilyen hatása volt a majmokra, akkor nagyon valószínű, hogy valami hasonló történik a gyermekekben is” – mondta dr. Randall Flick, a Mayo Klinika gyermekgyógyászati és aneszteziológiai munkatársa, az FDA bizottságának egyik tagja. Azonban hozzátette, hogy amíg nincsenek erős bizonyítékok, addig ez nagyon érzékeny kérdés, mivel a legtöbb anesztetizált kisgyereknek elengedhetetlenül szüksége van a műtétre.

„Azt jól tudjuk, hogy ha a műtét alatt nem csillapítjuk a gyerekek fájdalmát anesztéziával és megfelelő gyógyszerekkel, akkor ennek hosszú távon is káros testi és érzelmi hatása van. Mivel a gyerekeknek sokszor szükségük van a műtétre, azt tesszük, ami a jelenlegi információk alapján a legjobbnak tűnik: általános érzéstelenítést alkalmazunk” – jelentette ki a bizottság egy másik tagja, dr. Jayant Deshpande, az Arkansasi Gyermekkórház gyermekorvosa és aneszteziológusa.

A további kutatások serkentése érdekében az FDA partneri szerződést kötött a Nemzetközi Anesztéziakutatási Társasággal. A fő kérdések azok, hogy az esetleges hatások függenek-e attól, hogy milyen anesztétikumot használnak (az eddigi vizsgálatokban főleg a ketamint alkalmazták), függenek-e a dózistól, a gyermek életkorától vagy az anesztézia tartamától. Dr. Flick például az általános érzéstelenítés és az autizmus, illetve a figyelemhiány zavar közötti kapcsolatot vizsgálja.

„Mindnyájan aggódunk, de a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem indokolják, hogy megváltoztassuk eddigi gyakorlatunkat vagy megrémítsük a szülőket az anesztéziával kapcsolatban” – jelentette ki dr. Nancy Glass, a Texasi Gyermekkórház gyermek-aneszteziológusa, a Pediátriai Anesztézia Társaság megválasztott elnöke.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink