hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Káromkodni egészséges?

Több tudományos bizonyíték van rá, hogy különleges, jótékony folyamatokat indít be az emberi agyban a csúnya szavak használata, és a trágárság számos tényezőn javíthat a meggyőzőerőtől az izomerőig, írja az RTL.hu.

A káromkodás erős, hatalma van – ez a hipotézise annak a Lingua nyelvtudományi folyóiratban közölt kutatásnak, amiről a Science Direct számolt be. A brit és svéd egyetemeken kutató szerzők arra próbáltak rájönni: miért hat az agyunkra máshogyan, amikor csúnya szavakat használunk, mint amikor illedelmesen, trágárságmentesen beszélünk.

Kiderült: a csúnya szavak használatának számos pozitív hatása van. Meggyőzőbbnek tűnhet, emellett boldogabb is lehet a káromkodó ember, továbbá jobban tűri a fájdalmat, és kitartóbb az edzésben.

Egy, a Guardian által idézett tanulmány azt az eredményt hozta, hogy azok, akik gyakran káromkodnak, hosszabb ideig képesek kezüket egy vödör jéghideg vízben tartani, mint azok, akik ódzkodnak a csúnya szavaktól. Az is mérhető, hogy aki egy trágárságot „skandál” sportolás, edzés közben, annál megnő az izmok teljesítőképessége. Emellett a káromkodásnak szociális szerepe is van – igaz, ez erősen kontextusfüggő. Egyes esetekben nem meglepő módon agresszívabbnak és udvariatlanabbnak találhatják azokat, akik sokat káromkodnak, ám több kutatás is arra jutott, hogy a csúnya szavak használatával az ember mondanivalója hihetőbbé, meggyőzőbbé válik, írja a lap, amely szerint gyerekkorban az emberben olyan feltételes reflex alakul ki a káromkodással kapcsolatban, mint Pavlov kutyájában a csengőszó. Csakhogy az embernél nem pozitív, hanem meglehetősen negatív, defenzív képzettársítást hív elő a káromkodás használata. Ám az ilyenkor feltörő defenzív berögződésnek bőven van haszna. A Lingua folyóiratban megjelent tanulmány úgy fogalmaz: a trágár szavak tabuként kezelt területekhez kapcsolódnak, és képesek katarzist előidézni.

(forrás: RTL.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink