hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Kapszulakamera a testben, konzollal irányítva

Kutatók kifejlesztettek egy miniatűr videostúdiót, amely képeket készít a gyomor nehezen megközelíthető részeiről, írja a GyártásTrend.

A George Washington Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új típusú kapszulás endoszkópiát, amely mágnesek segítségével irányítja az eszköz mozgását a testben. Az eszköz képeket és videókat készít a környezetéről, illetve a mozgáshoz a bél természetes mozgékonyságát és a gravitációt is használja.

Forrás: GW / GyártásTrend
Forrás: GW / GyártásTrend

A hagyományos endoszkópia egy hosszú, vékony, hajlékony csövet használ, amelynek a végén videokamera van, és amelyet a szájon keresztül vezetnek be a gyomor-bélrendszerbe. Az eljárást a gyomorfájdalom, a hányinger, a vérzés és a fogyás és sok más betegség okainak kivizsgálására használják, gyakran altatásban. 

A kapszulás endoszkópiánál (pill cam) egy mini-kamerát tartalmazó tablettát nyelnek le, amely képeket készít az emésztőrendszerről. Noha ez kevésbé invazív, mint a hagyományos eljárás, az eszköz csak korlátozottan képes mozogni. Nem lehet a gyomor egy adott, érdeklődésre számot tartó területére irányítani, mert a bél természetes mozgékonyságára támaszkodnak a gyomor-bél traktusban való mozgásban. Amit viszont lát, arról 95 százalékos arányban képes video- és állóképeket rögzíteni, például vérzésekről, gyulladásokról vagy rosszindulatú elváltozásokról, közli a New Atlas nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink