hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

 

Jótékony baktériummal az idült bélgyulladás ellen

Egy jótékony hatású baktérium hiánya okozhatja a teljes emésztőtraktust érintő, krónikus bélgyulladással járó Crohn-betegséget, melyben a páciens immunrendszere túlingerelt állapotba kerül - közölték francia kutatók.

Az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányban leírják a szerzők, hogy a Faecalibacterium prausnitzii elnevezésű baktérium gyulladáscsökkentő hatású biokémiai vegyületeket választ ki.
Korábbi kutatások jelezték már, hogy a Clostridium leptum nevű csoportba tartozó baktériumokból a szokásosnál kevesebb van a Crohn-páciensek emésztőrendszerében. A most vizsgált baktérium is ebbe a csoportba tartozik, és a szakértők jelentős hiányt tapasztaltak belőle a krónikus bélgyulladással élő embereknél. Ha a jótékony baktérium szintje alacsony volt, nagyobb valószínűséggel újult ki a gyulladásos állapot azoknál a Crohn-pácienseknél, akik bélrendszerének egy részét műtéti úton el kellett távolítani - állapította meg Harry Sokol és kutatócsoportja.
Ha az állatkísérletek sikerrel járnak, van remény arra, hogy az F. prausnitzii baktériumot is tartalmazó probiotikumok szedése legalábbis enyhíti a bélgyulladás tüneteit.

 

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink