hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Jót tesz napi három fekete

Napi három kávé segít az artériák tisztán tartásában, megelőzi az érelmeszesedést, így véd a szívbetegségek kialakulásától – erre az eredményre jutott a Sao Paolo-i egyetem kutatócsapata.

A brazil tudósok 4400 tesztalannyal dolgoztak, akik mind kávéivók voltak, csak eltérő napi adaggal. A vizsgálat tanulsága az volt, hogy egészen a napi három csészényi fogyasztásig növekszik a kávé pozitív hatása, de afölött már visszaesik, számol be az Index.

Az eredmény azért fontos, mert korábbi kutatások ennél jóval alacsonyabban határozták meg a kávéivásnak azt a szintjét, ahol az már nem egészséges.

Hogy pontosan mi a kávé ilyen jellegű pozitív hatásának a hatásmechanizmusa, azt egyelőre nem tudják a kutatók, de arra gyanakszanak, hogy a kávé természetes antioxidánsai állhatnak a dolog hátterében. Az mindenesetre biztos, hogy nem a koffein, ugyanis a hatás a hagyományos, és a koffeinmentes kávét fogyasztóknál is megfigyelhető volt. A napi koffeinbevitel egészségügyi határértékét egyébként napi 400 milligramm (nagyjából négy csésze kávé) magasságában határozzák meg, efölött megnő a vérnyomás- és érrendszeri problémák kockázata.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink