hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Ígéretes génterápiás hatóanyag-kombináció agresszív glióma terápiájában

A University of Michigan és a Rogel Cancer Center kutatói a The Lancet Oncology hasábjain megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egy korai fejlesztési fázisában ígéretes kombinált kezelési módszerre bukkantak agresszív glióma terápiájában.

A kemoterápiára és sugárkezelésre is igen rosszul reagáló, nagyon rossz prognózisú agydaganatok kezelésében a kutatócsoport már régóta foglalkozott adenovírus-mediált génterápiák fejlesztésével. Mostani vizsgálatukban két génterápiás eljárást kombináltak: az egyik a HSV–TK fehérjén és a Valtrex citotoxikus hatóanyagon alapult, a második pedig az FLt3L fehérjén, amely az immunsejtek toborzását, összehívását végzi, ám az agyban normál esetben nem található meg.

Gliómák kialakulása esetén az átlagos túlélési idő 14 hónapnál is kevesebb, de a kombinált terápiával a 18 kezelt beteg közül 6 két évnél is tovább, 3 beteg három évnél is hosszabb ideig élt, egy beteg pedig még mindig él úgy, hogy több, mint 5 éve kapta a kezelést.

Forrás: Yoshie Umemura et al, Combined cytotoxic and immune-stimulatory gene therapy for primary adult high-grade glioma: a phase 1, first-in-human trial, The Lancet Oncology (2023). DOI: 10.1016/S1470-2045(23)00347-9

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink