hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Hol az egyetem mostanában?

MOOC, azaz Massive Open Online Courses, ingyenes és nyílt online kurzusok a világ legjobb egyetemeitől, ez az elmúlt évtizedek legfontosabb oktatási kísérlete – írja az Index. A hvg.hu viszont  kőegyetemeket dícsér.

Ingyenes és nyílt online egyetem, jól hangzik, kicsit túl jól is, hogy igaz legyen. Egyáltalán hogyan tud ez a gyakorlatban működni? – teszi fel a kérdést a szerző. A magyar felsőoktatásban szocializálódva (ami a mai napig mereven elzárkózik attól, hogy a hivatalos egyetemi tanrendben lehessenek online órák) rögtön felmerül egy csomó gyakorlatias kérdés: Hogyan vizsgázok? Milyen papírt kapok a végén? Hogyan ellenőrzik, hogy én tényleg én vagyok-e, és nem csak megkértem valakit hogy csinálja meg helyettem? Mit ér egy MOOC-végzettség? És hol éri meg ez az egész az egyetemeknek, akik így ingyen szórják ki a világba azt a tudást, amiért egyébként a diákjaikról súlyos tandíjakat szednek be?

Az Index cikke szerint e bizonytalanságok ellenére a forma az USA-ban már megtalálta a maga helyét, azt a szerepet, ahol az előnyei érvényesülhetnek. De a szerző akart közvetlen tapasztalatot is, így maga is bejelentekezett két egyetemre:  

„A puding próbájához a legnagyobb MOOC-portált, a Courserát választottam: több mint 5 millió diák, 500 kurzus, 100 együttműködő egyetemről, köztük olyan elitiskolák, mint a Princeton, a Yale, a Stanford vagy a Johns Hopkins. Rövid válogatás után két órát vettem fel...” – írja, s osztja meg aztán tapasztalatait is az index.hu-n.

***

A hvg.hu viszont most inkább azokhoz szól, akik az iskolából a köveket is értékelik, cikkükben a világ tíz leglátványosabb egyetemépületét szedték össze.

(forrás: Index, hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink