Halálba esszük magunkat
A Lancetben jelent meg az a tanulmány, amelyből kiderül, népesség 20 százaléka az egészségtelen táplálkozás miatt hal meg, írja az Index.
A kutatás szerint, amelyet a Global Burden Disease 2017 (a betegségek globális terhét vizsgáló) tudományos konzorcium közreműködői készítettek, 2017-ben 11 millió korai halál volt az egészségtelen ételek számlájára írható. A közvetlen vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek voltak, őket követték a daganatos megbetegedések és a II-es típusú cukorbetegség.
Összességében a szegényes étrend főként az egészséges táplálékok nem fogyasztása miatt bizonyult inkább károsnak, semmint az egészségtelenek túlzott fogyasztása miatt. A 195 vizsgált ország közül a legtöbben Üzbegisztánban halnak meg az egészségtelen táplálkozás miatt, míg legkevesebben Izraelben.
A szerzők amellett érvelnek, hogy az eredményeik bizonyítják, hogy azonnali összehangolt erőfeszítésekre van szükség a táplálkozás egészségesebbé tételére világszerte, és a lépéseknek az élelmiszerellátás minden szintjére, illetve a szektort érintő szakpolitikára is ki kell terjednie.
A kutatás megerősíti azt, amit már sok éve sejteni lehetett: hogy a rossz táplálkozás minden más kockázati tényezőnél erősebb oka a korai halálozásnak – nyilatkozta az Index szerint a tanulmány egyik szerzője, Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem kutatója.