Új emésztési képességgel ruházza fel a japánokat a szusi, úgy tűnik ugyanis, hogy egy algaevő enzim ugrott át egy tengeri baktériumból a szusifogyasztó emberek emésztőrendszerébe.
Ez az első bizonyíték, hogy egy élelmiszerbaktérium képes géneket átvinni bélbaktériumainkba, segítséget nyújtva minél több energia kinyeréséhez az adott élelemből, állítja Mirjam Czjzek, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) munkatársa, aki a baktériumok által termelt enzimek génjei utáni kutatása során lett figyelmes a genetikai cserére.
A CNRS csapata által vizsgált enzimek egy, a Porphyra nevű vörös alga sejtfalainak 40 százalékát kitevő poliszacharidot bontanak le. Ebből az algából készítik a szusi betekeréséhez használt nori lapokat, ez a szénhidrát egyébként igen ritka más tengeri növényekben. Az enzim jellemzően tengeri baktériummintákban fordul elő, a franciák meglepetésére azonban egy japán személy bélrendszerében is felbukkant. „Azt hittük ez csupán egy fura egybeesés, különösen, hogy a Porphyra a szusiban is jelen van” – mondta Czjzek.
A felvetés ellenére megvizsgálták, hogy az enzimhez szükséges gén jelen van-e más japán emberek bélflórájában is, amihez japán és észak-amerikai tanulmányokat vizsgáltak át. Utóbbiaknál nem találták meg a gént, azonban a vizsgált 13 japán illetőségű személy esetében ötnél jelen volt. „A szám alacsony, azonban elmondhatjuk, hogy látszólag ez az enzim csak a japánokban van jelen” – tette hozzá Czjzek, aki szerint a szigetország algában gazdag étrendjében keresendő a magyarázat. A japánok napi átlagban 14,2 grammot fogyasztanak ebből az ételből.
A gének folyamatosan vándorolnak a különböző baktériumok között, újabb és újabb vonásokkal ruházva fel egymást, azonban ez az első eset, hogy egy bélbaktérium a gazdája által elfogyasztott élelemből szerezzen új géneket. Elméletileg a Porphyra enzimmel rendelkező japánok képesek megemészteni az algát, ellentétben például az amerikaiakkal, akiknek egyszerűen csak áthalad a bélrendszerén. Mindebből ne vonjuk le azt a következtetést, hogy néhány szusival sikerül kialakítanunk saját algalebontó enzimeinket. Az áruházakban kapható algákat általában hőkezelik a sterilizálás érdekében. „Ha az algát megpirítják a szusi elkészítése előtt, a benne található mikrobák elpusztulnak, és a gének nem jutnak át” – figyelmeztet Czjzek.
Napjainkban új kihívások várnak a szemésztársadalomra. A népesség elöregedésével nő az időskorban előforduló szembetegségek száma. A 80 éven felüli lakosság...
A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyv célja, hogy...
A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...
E kötet a hazai pszichoanalitikus-pszichoterápiás szcéna egy olyan kiemelkedő szereplőjével invitálja közös elmélkedésre az olvasót, akinek nem csak...