hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Füttykoncert és gégék meglepően közeli felvételeken

Egy foniáter ünnep- és hétköznapjai – az MTA külső tagja, Hacki Tamás székfoglalója, aki a hangszálakat rugókra kötött kockákkal modellezi.

Bizonyára sokan emlékeznek arra a különös fiatalemberre, aki egészen hihetetlen füttytudásával megnyerte az 1962-es Ki mit tud? vetélkedőt. Nos, ez a fiatalember az azóta eltelt évtizedekben sikeres kutatói pályát futott be, és hatvan évvel a nevezetes esemény után a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának választotta.
Ízelítő az előadásból:

  • Nem árt tudni, hogy Hacki Tamás az MTA Műszaki Tudományok Osztályának kötelékébe tartozik, szóval senki ne lepődjön meg, ha hangszálakat rugókra kötött kockákkal modellezi.
  • Cserébe némi fizikai alapismeretek birtokában bárki gyorsan megértheti, hogy miért (és hogyan) jön ki hang a szánkon.
  • Mindezt emberi gégék(!) élő, mozgó(!!) orron át bevezetett endoszkópos(!!!!!) felvételein követhetjük. Aki megnézi ezeket a feltételeket, ezen túl csak erre fog gondolni, ha azt hallja, hogy “mindenkiben lakik egy énekes”.
  • Túllépve a foniáterek (vagyis az emberi hangképzés különféle elemeinek szakértői) alapvető eszközeinek bemutatásán, rendkívül érdekes dolgokat tudhatunk meg például arról, hogy mi a közös a csecsemő sírásában, a női kiáltásban és egy zenekar hangolásában.
  • Az előadás vége felé Hacki Tamás (nem) meglepő fordulattal rátér a fütty kultúrtörténetére, a füttynyelvek bemutatására, sőt, még MRI-felvételt is láthatunk a saját szájüregéről fütyülés közben. Így, ha valakinek kedve támad egy tehetségkutatón a mester nyomdokaiba lépni, innen érdemes kezdeni a felkészülést.
  • Az előadást a Müncheni Szimfonikusokkal közös fellépés felvétele zárja, az MTA Dísztermében pedig füttykoncert után és helyett tapsvihar.

A székfoglaló előadás rövid összefoglalója az mta.hu oldalon.

Székfoglaló előadás elérhető az MTA YouTube csatornáján:

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink