hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Freund Tamás az információáradatról és a katarzisról

Napjainkban az agy túl sok információt kap, aminek feldolgozásához nem kap elég időt. Az internetezés függőséget okozhat, az egészséges agyműködéshez pedig katarzis kell – mondta az InfoRádióban Freund Tamás neurobiológus.

A neurobiológus a Pécsi Diagnosztikai Központ vizsgálatára hivatkozott. Az MR-vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az internetaddikcióban szenvedő emberek esetében a prefrontális kéregnek az a része, amelyik érzelmi kontextusba helyezi a különböző megtapasztalt eseményeket, zsugorodik. Szerinte az érzelmileg primitív, lecsupaszított kommunikáció lelki elsivárosodást okoz, miközben az agy jutalmazási központja hiába szabadít fel egyre több dopamint, a szervezet lecsökkenti annak hatását. Ezért kell az egyre erősebb drog, ezért nem okoz már elég kielégültséget a táplálkozás és a normális szex.

Freund Tamás úgy véli, hogy a normális fiziológiás aktivitással, szakmai vagy sportsikerekkel már nem lehet elérni a napi jó hangulatot. Szerinte az optimális agyműködéshez rendkívül fontos a belső világ gazdagítása, ennek pedig a legegyszerűbb módja a rendszeres katartikus élményhez jutás, ami lehet akár művészeti élmény is.

A teljes információ hanganyaggal

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink