hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Forradalmasíthatja a rákkezelést a rugalmas röntgen

Új, felxibilis érzékelőket fejlesztettek röntgen vizsgálatokhoz, az új anyaggal leutánozták az emberi szöveteket, írja az Üzletem.hu.

Az emberi szövetek reprodukálása röntgen vizsgálatoknál használt érzékelő lapokban teljesen új utat nyit a daganatok, csontok és szervek pontosabb és biztonságosabb képalkotásában, vagy akár a régészeti leletek sérülésmentes átvizsgálásában is.

A brit Surrey Egyetem kutatóinak rugalmas röntgensugár-detektora lehetővé teszi a fentebb sorolt eljárások során szükség képalkotás pontosságának és biztonságának fokozását. Az anyag egyébként olcsó és érzékeny, ami már eleve a nagy, merev és drága hagyományos röntgen detektorok fölé emeli, ráadásul bármilyen vizsgálandó tárgy köré hajlítható, formázható.

Az új anyag létrehozásáról szóló tanulmány vezető kutatója, Prabodhi Nanayakkara szerint a matériájuk sikeresen utánozza az emberi szövetek tulajdonságait, amivel segíti a jelenlegi technológiákkal tulajdonképpen kivitelezhetetlen, élő dózismérést. A sugárterápia során valós időben mérhető sugárdózis óriási jelentőséggel bírhat a daganatos betegek kezelése során, hiszen megelőzhető vele a túlexpozíció, ezzel párhuzamosan pedig minimalizálhatóvá válnak a mellékhatások.

Az új anyag szerves félvezetőkön, hidrogén és szén vegyületein alapul, amelyek képesek vezetni az elektromosságot. A szerves félvezetők rugalmasabbak és olcsóbbak, mint a hagyományos félvezetők, például a szilícium vagy a germánium, de alacsonyabb a röntgenérzékenységük és a felbontásuk. Ennek a korlátnak a kiküszöbölésére a Surrey Egyetem Fejlett Technológiai Intézetének kutatói kis mennyiségű, nagy atomszámú elemet, például jódot és brómot adtak egy szerves félvezető tintához, ezáltal javult az anyag röntgenelnyelése és kontrasztja, így alkalmassá vált a kiváló minőségű röntgenképalkotásra, írja az Üzletem.hu.

(forrás: Üzletem.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink