hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Fontos szerepet játszik az IBD kialakulásában az Axin1

A University of Illinois Chicago kutatói az Engineering folyóirat hasábjain számoltak be arról, hogy vizsgálataik szerint a Wnt/β-katenin szignalizációs útvonal negatív regulátora, az Axin1 fontos szerepet játszik a gyulladásos bélbetegségek (IBD-k) kialakulásában.

Mivel a kutatók IBD-betegek vastagbelének epitéliumában az Axin1 felülexpresszióját figyelték meg egészséges személyek mintáihoz képest, olyan génmódosított egér modellszervezeteket hoztak létre, amelyekben vagy az epithelium sejteiben és a Paneth-sejtekben kiütötték az Axin1-et kódoló géneket.

Az Axin1-hiányos egerekben megváltozott a kehelysejtek térbeli elhelyezkedése, feldúsult a hasznos Akkermansia muciniphila bélbaktérium, és az állatok a kontrollnál sokkal kevésbé voltak érzékenyek a mesterségesen kiváltott bélgyulladásra.

Ezek az eredmények az Axin1 korábban ismeretlen szerepét bizonyítják a bélhomeosztázis és a mikrobiom szabályozásában, ezáltal fontos gyógyszercélpontot jelenthet az IBD jövőbeni terápiáinak kifejlesztésében.

Forrás: Shari Garrett et al, Intestinal Epithelial Axin1 Deficiency Protects Against Colitis via Altered Gut Microbiota, Engineering (2023). DOI: 10.1016/j.eng.2023.06.007

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink