hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Feringa: Sokat tanulhatunk a testünkben lévő apró gépektől

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott előadást a kémiai Nobel-díjas Bernard L. Feringa, akit a 24.hu kérdezett.

Bernard L. Feringa 2016-ban a francia Jean-Pierre Sauvage-zsal, illetve a brit Sir James Fraser Stoddarttal megosztva kapta meg a legrangosabb tudományos elismerést a világ legkisebb ember alkotta szerkezetei, a molekuláris gépek tervezéséért és létrehozásáért. A molekuláris gépek olyan nanoméretű komponensekből álló egységek, amelyeket úgy raknak össze, hogy bizonyos ingerek – például UV-sugárzás – hatására parányi gépeket utánozva mozogjanak. Léteznek többek között molekuláris kapcsolók, amelyek a fénytől ki- és bekapcsolnak. Feringa kollégáival olyan nanoméretű futóművet is létrehozott, amelyre forgó elemeket kapcsolva molekuláris autót alkottak.

„Sokat inspirálódom az anyatermészetből” – nyilatkozta a holland tudós a 24.hu-nak. Mint felidézte, komoly ihletet adott számára a mozgás dinamikája, járásunk, karunk hajlása vagy az, ahogy az anyag halad a szervezetünkben. Apró gépek vannak a testünkben, ezek adják az üzemanyagot – világított rá. A kutató kiemelte, testünkben parányi, néhány nanométeres forgó motorok, úgynevezett ATPázok dolgoznak, ezek minden nap testtömegünk felét állítják elő újrahasznosítás révén, amelyet aztán energiaként használ fel a szervezet – az energia mintegy 40 százalékát pedig a test folyamatos önjavítására fordítja.

A szakértő lenyűgözőnek gondolja, hogy ezek a piciny gépecskék ilyen összetett funkciót képesek ellátni. Mint hozzátette, a jövő nagy kihívásaihoz, például a műanyagok és az okostelefonok alkatrészeinek újrahasznosításához is a természettől kellene ellesnünk efféle megoldásokat.

Feringa jelenleg többek között egy olyan projektben vesz részt, amelyben molekuláris gépek segítségével vesznek célba rákos sejteket. A kutató nagy álma, hogy egy nap a különböző képalkotó technikákkal észlelni lehessen a parányi daganatokat, majd a rákellenes készítményeket csak a megfelelő helyen, célzottan vessék be. A nagy precizitású kezelést fénnyel lehetne aktiválni ott, ahol valóban szükség van rá, így kerülve el a mellékhatásokat. Szintén a molekuláris gépek orvosi alkalmazásai közé tartozik az antibiotikumos kezelések tökéletesítése.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink