hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Fény derülhet az ADHD-t kiváltó elváltozásokra

Az Oregoni Egyetem tudósai egy újfajta analitikai technika segítségével 6543 gyermek agyáról készült felvételt tudtak megvizsgálni, hogy elemezzék a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) szenvedő emberek kapcsolódási mintáit, közli a hvg.hu.

Erről a The Journal of Neuroscience című tudományos folyóiratban jelentettek meg tanulmányt.

A nyugalmi fMRI (Resting state fMRI, rs-fMRI) a funkcionális agyi képalkotó eljárások olyan formája, amellyel feltérképezhetjük az agyterületek közötti alapállapotú kapcsolatokat, vagyis azokat az összeköttetéseket, amik akkor figyelhetők meg, amikor a vizsgálati személy nem végez konkrét, explicit feladatot. Az rs-fMRI-vizsgálatokból származó adatok felbecsülhetetlen értékűek a neurológiai rendellenességeket tanulmányozó tudósok számára. Az ADHD-ban szenvedő személy agyáról készült felvételt összehasonlítva egy egészséges emberével a kutatók azonosíthatják azokat a mintákat, amelyek megmagyarázhatják előbbi állapot néhány jellemzőjét.

Michael Mooney, az egyetem tudósa csapatával egy új módszert fejlesztett ki a képi adatok elemzésére, amelyek az agy minden korábbinál nagyobb területét fedik le. Ez a módszer lett az úgynevezett polyneuro score, vagyis PNRS – írja az IFLScience.

A most kiadott eredmények erős összefüggést mutatnak az agy egészére kiterjedő kapcsolódási minták (PNRS) és az ADHD több tünete között, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink