hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Feltérképezték az emberi agy parányi részletét

A Google kutatói elképesztő részletességgel térképezték fel az emberi agy parányi részletét. Az így kapott sejtatlasz új kapcsolati mintázatokat tár fel az agysejtek között, írja a hvg.hu.

A Science folyóiratban leírt, és online bárki számára hozzáférhető 3D-térkép egy nagyjából egy köbmilliméteres agytérfogatot fed le. Ez nem tűnik soknak, pedig nagyjából 57 ezer sejtet és 150 millió szinapszist foglal magában, miközben csupán a teljes agy egymilliomod részéről van szó, írja a lap.

Az agymintát egy 45 éves nőtől vették, akit epilepszia miatt operáltak éppen. A darabka az agykéregből származik, mely a tanulásban, a problémamegoldásban és a szenzorok jelek feldolgozásában vesz részt. A kinyert mintát tartósítószerbe rakták, majd nehézfémekkel festették meg a sejteket a jobb láthatóság érdekében. Jeff Lichtman, a Camridge-i Harvard Egyetem idegtudósa csapatával a mintát 5000 darabra osztotta, majd elektronmikroszkóp segítségével készített képeket az egyenként mindössze 34 nanométeres darabkákról. Ezt követően MI-modelleket készítettek, melyekkel képesek voltak életre hívni egy 3D-s térképet.

A lap szerint, miközben részleteiben vizsgálták a 3D-s térképet, olyan nem szokványos neuronokat is felfedeztek, amelyek akár 50 kapcsolatot is létesítettek egymással, és maguk körül csomókat alkotó neuronokat is megfigyeltek, valamint egymást tükörképként leképező neuronpárokat is láttak.

A térkép segíthet jobban megérteni bizonyos pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket – összegez a Nature.

A teljes információt ITT olvashatja

Pete Linforth képe a Pixabay-en
Pete Linforth képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

agy
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink