hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Táplálkozás

Tovább él, aki szereti a zöld teát

A naponta hét csésze zöld teát vagy akár annál is többet elfogyasztó, idős emberek általában tovább élnek, mint azok, akik nem szeretnek teázni – állapították meg japán kutatók az Annals of Epidemiology legújabb számában.
A szakirodalom szerint a zöld teát négyezer éve a kínaiak fedezték fel. Ázsiában évezredek óta gyógyszerként is használatos, és főleg a japán kereskedők útján mind az Egyesült Államokban, mind Európában is igen népszerűvé vált.

A zöld tea leveleiben igen sok a biológiailag aktív anyag. Antioxidánsok, flavonoidok vannak benne, és ezek az életfolyamatok szempontjából kedvezőek. Mivel a „rossz” LDL-koleszterin akkor épül be az erek falába, amikor oxidálódik, ezért az ezt a folyamatot gátló antioxidánsok fékezik az érelmeszesedést. A flavonoidoknak köszönhető sok olyan népszerű tápanyag kedvező hatása, mint a vörösbor vagy a csokoládé.

A zöld tea hatóanyagai ugyancsak ide tartoznak. A fogyókúrázók is gyakran isszák ezt az italt, mert egyes elméletek szerint fokozza a kalóriaégetést. Ezt megbízható vizsgálatokkal ugyan nem sikerült bizonyítani, de ha valaki sós, olajos burgonyaszirom rendszeres rágcsálása helyett mindig megiszik egy csésze teát, bizonyosan veszít a túlsúlyból.

A távol-keleti gyógyítás szinte minden betegség kezelésére alkalmazta a zöld teát, a fejfájástól a depresszióig. A tudományos orvoslás is mind több, megfelelően ellenőrzött vizsgálattal igyekszik tisztázni a tea értékét a betegségek megelőzésében és ellátásában. Nemrég például arra utaló megfigyeléseket közöltek, hogy az idült ízületi gyulladás kedvezően befolyásolható zöld tea rendszeres fogyasztásával.

Most japán kutatók 65–84 éves idős embereket vizsgáltak az ország különböző területein. Jorifudzsi Takasi és munkatársai az együttműködő személyektől igen részletes táplálkozási adatokat kértek, és a zöld tea fogyasztását külön értékelték. Az átlagosan 5,2 éves követési időszak alatt a megfigyelés 12 251  időskorú résztvevője közül 1224-en haltak meg, közülük 400-an daganatos, és 405-en kardiovaszkuláris betegségben. A naponta legalább hét csésze zöld teát fogyasztókban 55 százalékkal volt kisebb a teljes, és 75 százalékkal a kardiovaszkuláris eredetű halálozás, mint azokban, akik legfeljebb egy csészényit ittak.  Emelllett a vastag- és végbélrák gyakorisága is csökkent a sok teát ivókban.

Nemrég a hongkongi Kínai Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a sok zöld teát ivók biológiai kora alacsonyabb. A telomérák hosszát mérve megállapították, hogy a naponta átlagosan három adagnyi zöld teát fogyasztók telomérái 4,6 kilobázissal hosszabbak, mint a csak negyed adag teát ivókéi. (A telomérák a DNS-láncok végein elhelyezkedő szakaszok, amelyek hossza a sejtek osztódásakor, az öregedéssel párhuzamosan rövidül.) A fenti teloméra-hossz különbség öt életévnek felel meg.

Dr. Matos Lajos, MTI; NutraIngredients

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés