Ételek: káros lehet a műanyag csomagolás?
Az ételek műanyag-csomagolásából kioldódhatnak olyan vegyületek, amelyek egészségi kockázatot jelenthetnek a fogyasztóknak? A kérdést a Magyar Nemzet alapján az InfoRádió teszi fel.
Kioldódhatnak-e a csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre? Erre volt kíváncsi egy fiatal magyar kutatócsapat, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Wessling Nonprofit Kft. által létrehozott laboratórium.
A kutatók abból indultak ki, hogy az Európai Unióban rendeleti szinten szabályozzák az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokhoz használható adalékok körét, ezek élelmiszerekbe való kioldódásának határértékével együtt. Ám a műanyagokból kioldódhatnak olyan vegyületek is, amelyek „nem tervezetten” kerültek a csomagolóanyagba.
A kutatók a kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerrel érintkezésbe kerülő tárgyakat szélsőséges körülmények között vizsgálták, így 50-70 Celsius-fokon tárolták egy hétig, három napig UV-fénynek tették ki, továbbá mikrohullámú sütőben is melegítették. Az derült ki, hogy a vizsgált műanyag termékek biztonságosak maradnak az említett hatások ellenére is.
Az élelmiszerek műanyag csomagolásának kioldódása továbbra is fontos kutatási terület, de úgy tűnik, amiatt egyelőre nem kell aggódnunk, hogy a szállítás és a tárolás során káros anyag kerülne a szervezetünkbe, írja a lap.