hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Embereken kezdik kipróbálni a fognövesztő gyógyszert

A hvg.hu szerint közel lehet az áttörés, hogy a fogvesztés ne legyen végleges állapot, képesek legyünk fogakat növeszteni.

Mint írják, egy japán gyógyszerészeti startup által vezetett tudóscsoport olyan gyógyszeren dolgozik, amely új fogak növekedését serkentheti – és hamarosan a klinikai vizsgálati fázisba is beléphet. Ez lenne az első alkalom, hogy egy ilyen készítmény eljut idáig.

A Toregem Biopharma által fejlesztett gyógyszer egy antitest-készítmény, mely úgy működik, hogy gyakorlatilag megálljt parancsol azoknak a szájban lévő fehérjéknek, amelyek a fogak növekedését akadályozzák. A klinikai vizsgálatok első ízben 2024 júliusában indulnak, és az eredmények függvényében akár már 2030-ban piacra kerülhet a fognövesztő gyógyszer – derül ki a Japan Times cikkéből.

A készítmény az USAG-1 nevű gént blokkolja – ha ezt ki tudják venni a képletből a kutatók, a fogak újra ki tudnak fejlődni kezdetleges állapotukból. Egy 2018-as állatkísérletben már bizonyított a készítmény. Először egészséges felnőtteken fogják tesztelni, majd 2025-ben, egy újabb vizsgálatba már 2 és 6 év közötti, anodontiában szenvedő gyerekeket is bevonnának. Ha sikerrel járnak a kutatók, néhány éven belül egy egyszerű gyógyszeres kezelés is elegendő lehet a fogak újranövesztéséhez.

Dmitry Abramov képe a Pixabay-en
Dmitry Abramov képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink