hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Készül a japán fognövesztő szérum

Japán kutatók olyan forradalmi gyógyszert fejlesztenek, amely lehetővé teheti a fogak újranövesztését, közli az RTL.hu.

A fogak fejlődési anomáliái között az egyik leggyakoribb, amikor a maradó fog nem nő ki, az ehhez hasonló születési rendellenességek az emberek 1 százalékát érintik világszerte. Az Oszakában található Kitano Kórház orvosi kutatóintézete által vezetett, kormányzati támogatással megvalósuló projekt célja, hogy terápiás gyógyszert hozzanak létre elsőrendűen azoknak, akiknek születésük óta hiányzik a fogazatuk, írja a lap.

A japán tudósok módszere idővel a fogpótlások és beültetések alternatíváját nyújthatná azoknak is, akiknek szuvasodás vagy más, gyakoribb betegségek miatt hullottak ki a fogaik.

Takahasi Kacu, az Kitano Kórház fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője még a kilencvenes években, egyetemi hallgatóként kezdett dolgozni a projekten. „Az új fogak növesztésének gondolata minden fogorvos álma” – mondta el a tudós a The Mainichi nevű japán lapnak, majd hozzátette, szerinte biztosan sikerül megvalósítani.

Az embereken végzett klinikai vizsgálatok a tervek szerint jövő ilyenkor indulnak, és a kutatók remélik, hogy 2030-ra már a fogorvosi rendelők polcain is ott lesz a fognövesztő szer.

A tudósok rájöttek, hogy egy bizonyos USAG-1 nevű gén befolyásolásával serkenteni tudják a fogak regenerálódását, az ígéretes eredményeiket pedig először 2021-ben publikálták a Nature tudományos folyóiratban. Az új antitest-terápiával sikerült már fogakat növeszteni egerekben és görényeknél, azonban még nem tudni, milyen mellékhatásai lennének az emberre. A módszert most olyan 2-6 év közötti gyermekeken fogják tesztelni, akiknél a maradó fogak hiányának jelei mutatkoznak. 

jeltevanoostrum képe a Pixabay-en
jeltevanoostrum képe a Pixabay-en

(forrás: RTL.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink