hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

 

Élő bőr technológiát fejlesztettek a robotoknak

A GyártásTrend szerint japán tudósok hátborzongató áttörést értek el, amellyel képesek élő emberi bőrt applikálni robotok arcára.

Két évvel ezelőtt Shoji Takeuchi professzor és kollégái a Tokiói Egyetemen sikeresen bevontak egy motorizált robotujjat élő emberi sejtekből készült, biotechnológiával előállított bőrrel. Noha nagy reményeket fűztek a technológiához, az emberi bőr semmilyen módon nem kapcsolódott az alatta lévő ujjhoz. Lényegében kesztyűbábként funkcionált, amely beburkolta az ujjat. Ezzel szemben a természetes emberi bőr szalagok révén kapcsolódik az alatta lévő izomszövethez.

Ez az elrendezés teszi lehetővé, hogy arckifejezéseinkkel érzelmeket vagyunk képesek kimutatni. Ráadásul a bőrünk együtt mozog az alatta lévő szövetekkel, így kevésbé sérül és szakad a szövet, ha a bőr felszíne a tárgyakba akad, írja a lap, jelezve: a tudósok korábban már próbálták a biotechnológiával előállított bőrt szintetikus felületekhez kötni, jellemzően apró, a felületekből kiemelkedő horgonyok segítségével. Ezek a kis horgonyok azonban megbontják a bőr sima felületét, és esztétikájuk sem megfelelő. E tapasztalatok alapján ugyanaz a tokiói kutatócsoport újra gondolta az emberi bőr projektet, és kifejlesztettek egy új technológiát, amely a szintetikus felületbe rögzített apró, V alakú eszközökön alapul. Ennek segítségével létrehoztak egy olyan – egyelőre korántsem élethű – robotarcot, amelyet mozgásra képes, mesterséges emberi bőr borít be.

 

1. ábra A perforációs típusú horgonyt használó szövetfixálási módszer koncepcionális illusztrációja. Forrás: Cell

 

Az arcformát kollagénből és emberi bőrfibroblasztokból álló géllel vonták be, utóbbiak olyan sejtek, amelyek a bőr kötőszövetének előállításáért felelősek. A gél egy része az eszköz aljába folyt, míg a többi része a felszínén maradt. Hét napig növesztették, így a gélből emberi bőr alakult ki, amely az alatta lévő perforációkon keresztül tartósan kapcsolódott a szövetekhez. A kutatók a jövőben tovább szeretnék fejleszteni a modellt, szerintük vastagabb és valósághűbb bőr létrehozása érhető el az izzadságmirigyek, faggyúmirigyek, pórusok, erek, zsír és idegek beépítésével. Hamarosan jöhet a Westworld világa?

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink