hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak rákos megbetegedést

A fejlett világban egyre több fiatalnál diagnosztizálnak rákos megbetegedést, a tudósok az okokat keresik, írja a Portfolio.

A Washingtoni Egyetem Orvosi Karához tartozó Egészségügyi Mérések és Értékelések Intézetének adatai azt mutatják, hogy az iparosodott országokat tömörítő G20 csoport országainak lakosai között az elmúlt három évtizedben a rákos megbetegedések aránya a 25-29 évesek körében gyorsabban nőtt, mint bármely más korcsoportban, 1990 és 2019 között 22 százalékkal.

Ezekben az országokban a 20-34 évesek körében a rákos megbetegedések aránya az elmúlt 30 év legmagasabb szintjén áll. Ezzel szemben az idősebb korcsoportokban - a 75 év felettiek körében - a 2005 körüli csúcsértékükhöz képest csökkentek az esetek.

A kutatók szerint a fiatalokat sújtó rákos megbetegedések típusaiban lehetnek nyomok. A 15-39 évesek körében a G20-országokban 1990 és 2019 között 70 százalékkal nőtt a vastagbélrákos esetek száma, szemben az összes rákos megbetegedés 24 százalékos növekedésével.

A tudósok egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy a múlt század közepén kezdődött táplálkozás és életmódbeli változások legalább részben a rejtély kulcsát rejthetik magukban.

Miközben a táplálkozással való összefüggést vizsgálják, a kutatók arra a lehetőségre összpontosítanak, hogy a mikrobiom változásai növelik a rákra való fogékonyságot. 

A CRUK közös kutatási kezdeményezést indított az US National Cancer Institute-tal (az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetével), hogy többet tudjanak meg a korai rákbetegség okairól – írja a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink