hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

E "kutatóhelyen kedvelik azokat, akik a határokat feszegetik”

Egy új módszer képes megmutatni, hogyan fejlődnek egyik stádiumból a másikba a daganatokban található immunsejtek. A Qubit cikke.

A kutatók régóta tudják, hogy a daganatokban paradox módon rengeteg immunsejt található, azt viszont senki nem érti pontosan, hogy ezek az immunsejtek miért nem a feladatukat végzik, írja a lap. Miért nem pusztítják el a szervezet számára előbb-utóbb végzetessé váló szövetszaporulatot? Ezt segíthet megérteni az izraeli Weizmann Tudományos Intézetben dolgozó magyar kutatóorvos, Kirschenbaum Dániel munkája.

A kutatócsoport tanulmánya december 21-én jelent meg a Cell tudományos folyóirat online felületén, nyomtatásban a folyóirat január 4-i számában publikálják. A tanulmányban a kutatók arról a módszerről számolnak be, amelyet Kirschenbaum ötlete nyomán fejlesztettek. Ez, akár egy molekuláris óra, képes megmutatni, hogyan fejlődnek egyik stádiumból a másikba a daganatokban található immunsejtek. Az immunsejtek állapotából pedig következtetni lehet arra, hogy pontosan mi zajlik a daganatban molekuláris szinten.

Felfedezésük arra lehet jó, hogy a daganatokban lévő immunsejtek állapotából ne csak arra tudjanak következtetni, hogy milyen irányban, milyen módon fejlődik tovább a beteg szervezetében a tumor, hanem arra is, hogy miként lehetne a rendelkezésre álló immunterápiák közül a leghatékonyabbat a gyógyulás érdekében hadrendbe állítani. A kutatóorvos a Qubitnek adott interjújában azt is elmondta, hogy miért maradt Izraelben a Hamász Izrael elleni terrortámadását követő háború ellenére, és hogyan zajlik a munka egy olyan országban, ahol senki nincs, akinek ne érintené a családját közvetlenül is a háború.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink