hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Bőr alá ültetett chippel mérhető a stroke kiújulásának kockázata

A Massachusetts General Hospital és a Feinberg School of Medicine kutatói a JAMA folyóiratban számoltak be újonnan kifejlesztett, bőr alá ültethető chipjükről, mellyel prognosztizálható a stroke kiújulásának kockázata.

Az Egyesült Államokban évente 800 ezer stroke-os eset történik, ezek negyede olyan betegekben, akiknél már korábban is előfordult.

Az 500 beteg bevonásával végzett vizsgálatban a chip, amely egy beültethető szívmonitor, a betegek egynyolcadánál jelzett pitvarfibrillációt. Ez azért fontos, mert a rutin kardiológiai vizsgálatok során mindössze 1,8%-uknál figyelték meg a stroke egyik fő előjelének tartott jelenséget.

A chip használata kriptogén stroke esetén különösen hasznos, hiszen itt más jel nem utal az eseményre. A kutatócsoport vezetője szerint a korábban stroke-on átesett betegek egy jelentős részénél nem fedeztek fel aritmiát, pedig náluk is pitvarfibrilláció alakult ki, de ez alkalmi mérésekkel nem, csak egy implantálható monitorral észlelhető.

Forrás: Bernstein RA et al. Effect of Long-term Continuous Cardiac Monitoring vs Usual Care on Detection of Atrial Fibrillation in Patients With Stroke Attributed to Large- or Small-Vessel Disease: The STROKE-AF Randomized Clinical Trial. JAMA, (2021).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink