hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Az okostetoválások és az egészségmegőrzés

A londoni Imperial College vegyészmérnökei úgy gondolják, a tetoválások a közeli jövőben jóval többről szólnak majd, mint a puszta dekoráció, vagy az önkifejezés, írja a Rakéta.

A bőr alá fecskendezhető „okostetoválás” alkalmas bizonyos biomarkerek megfigyelésére az emberi testben, vagyis olyan objektíven mérhető jelzőanyagok jelenlétének monitorozására, amelyek segítségével képesek lennének bizonyos betegségek kimutatására is. Dr. Ali Yetisen a Harvard Medical School kutatójaként kezdte az ezzel kapcsolatos munkát, és a Harvard és az MIT tudósaival együtt 2017-ben bemutatta a Dermal Abyss nevű koncepciót, amely szerint négy bioszenzor változtatta meg a színét az emberi testnedvekben lévő három biokémiai információ hatására, beleértve a glükóz- és pH-szintet. A kutató a CNN-nek azt mondta, reméli, hogy ezzel a módszerrel majd olyan beültethető és befecskendezhető érzékelők széles skáláját tudják alkalmazni, amelyek valós időben lesznek képesek jelezni az emberek egészségi állapotát.

A lap szerint hasonló technológia segíthet az egészségünket kívülről fenyegető tényezők észlelésében is. Dr. Carson Bruns, a Colorado Boulder Egyetem gépészmérnöki adjunktusa olyan okostetoválásokon dolgozik, amelyek segítenek nyomon követni az olyan külső hatásokat, mint például az UV-sugárzást, ami a daganatos megbetegedések leggyakoribb fajtája, a bőrrák egyik legfőbb kiváltó oka. Bruns tagja volt annak a csapatnak, amely 2020-ban egy kis, fényérzékeny tetoválásról írt tanulmányt, amelyet „napszeplőnek” neveztek el. Az egyébként láthatatlan tetoválás csak UV fény hatására válna láthatóvá, például akkor, ha az ember túl sokáig van a napon, és eltűnne, ha fényvédővel kenjük be magunkat, vagy ha árnyékba vonulunk.

A kutatók szerint az okostetoválások egyik nagy előnye az olyan hordható eszközökkel szemben, mint például az okosórák vagy a glükózmonitorok, hogy nem törhetők fel, és nem merül le az akkumulátoruk. Emellett az új technológiának kulcsszerepe lehet az általános szűrések során is, különösen az alacsony költségvetésű, rossz egészségügyi infrastruktúrával rendelkező helyeken.

A teljes információt ITT olvashatja

Pexels képe a Pixabay-en
Pexels képe a Pixabay-en

(forrás: raketa.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink