hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Az egészségügyi ellátás miatt is változott az öregedés tempója

Régi fotók nézegetése közben felmerülhet a kérdés, miért tűnnek öregebbnek az emberek a képeken, mint a mai, azonos korú fiatalok, írja a 24.hu.

Az ezzel kapcsolatos kutatások azt bizonyítják, hogy az egészségügy fejlődése hatalmas szerepet játszik ebben, de bizony a prekoncepciók is befolyásolják a véleményünket – írja az IFLScience.

A VSauce tudományos kérdésekkel foglalkozó YouTube-csatorna videója szerint az öregedés tempója megváltozott az idők során, amelyben komoly szerepe van az általános életszínvonal növekedésének, az egészségügy javulásának és az életmódbeli döntéseknek is. Így például a dohányosok számának csökkenése, a fogápolás és a bőr öregedésétől védő naptejek fejlődése is hozzájárul már a fiatalabb kinézethez.

A fejlődés alig néhány évtized alatt mérhető volt: egy 2018-ban megjelent kutatás szerint az 1988 és a 2010 időszakot összehasonlítva kijelenthető, hogy az újabb generációk biológiailag fiatalabbak voltak, mint az előtte lévők. A jobb egészségügyi állapottal párhuzamosan a látható kor is változott, egy csoportos kutatás szerint a 60 évesek 56-nak, a 40 évesek 37,5-nek, a 20 évesek pedig 19-nek néznek ki.

A változás mértéke azonban nem volt azonos a férfiak és a nők esetében: az eredmények azt mutatták, hogy a fiatal férfiak nagyobb javulást tapasztaltak, mint a fiatal nők. Többek között ez is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a szakadék a nemek közötti halálozási tekintetében. A kiegyenlítődésben nagy szerepe volt a dohányzásnak is: a káros hatások miatt egyre kevesebb férfi gyújtott rá rendszeresen, míg a nőknél emelkedő tendencia volt megfigyelhető – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink