Az alkohol és az elhízás együttes hatása a májbetegségre

Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű napi italfogyasztásról számoltak be a páciensek, az 5 évre vetített arányok is emelkedtek: 2,7/1000 az egészséges súlyúak körében és 5/1000 az elhízottaknál.
A fentiekkel párhuzamosan a Glasgow-i és Bristoli egyetem kutatói több mint 9000 férfit vizsgáltak, átlagosan 29 éven át hasonló szempontok alapján. Mindkét tényező – BMI és alkoholfogyasztás – kapcsolatos a májbetegséggel, de fontos, hogy azok kombinációja, együttes hatása szignifikánsan magasabb, mint külön-külön. Azoknál az elhízott pácienseknél, akik heti 15 vagy több egység elfogyasztásáról számoltak be, 19-szer magasabb volt a kockázat, mint az alkoholt nem fogyasztó, normál súlyú vagy sovány társaiknál.
A kutatók megjegyzik, hogy a BMI-hez hasonlóan az alkoholfogyasztás biztonságos „határértékének” meghatározására is szükség lehet a túlsúlyos embereknél. Felhívják azonban a figyelmet a megelőzésre is: az alkohol árának és elérhetőségének szigorúbb korlátokat szabnának, illetve ezzel párhuzamosan a fizikai aktivitás növelését hangsúlyozzák.
A fentiekből következően a szakemberek álláspontja, hogy a túlsúly és a túlzott alkoholfogyasztás elleni stratégiáknak hatással kell lennie a májbetegség előfordulásának csökkenésére is.