hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Az agyi erek szivárgása áll a Covid-fertőzést követő “agyköd” hátterében

A Nature Neuroscience folyóiratban jelent meg a Trinity College Dublin kutatóinak cikke, amelyben a hosszú Covid szindróma során gyakran tapasztalt “agyköd” okát tárták fel.

Az angolul long-Covid, magyarul hosszú vagy poszt-Covid szindrómaként ismert, a SARS-CoV-2 fertőzésből történő kigyógyulást követően is fennmaradó problémák közé több, mint 200 tünet tartozik, közöttük azonban az általános fáradtságot, kimerültséget és légszomjat követően a legfontosabb a kognitív képességek csökkenésével járó, tompaságot okozó “agyköd”.

A mostani vizsgálatban a kutatók egy újfajta MRI képalkotó eljárás alkalmazásával kimutatták, hogy az agyködre panaszkodó betegeknél az agyi kiserek szivárgása figyelhető meg, amelyhez ráadásul az immunrendszer hiperaktivitása társul. Ezek az eredmények alátámasztják azt a pár éve született hipotézist is, miszerint a sclerosis multiplex neurológiai tünetei is valamilyen korábbi vírusfertőzést követő immunológiai kaszkád következményei lehetnek.

Forrás: Blood–brain barrier disruption and sustained systemic inflammation in individuals with long COVID-associated cognitive impairment, Nature Neuroscience (2024). DOI: 10.1038/s41593-024-01576-9

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink