hirdetés
2024. október. 04., péntek - Ferenc.
hirdetés

 

Arany nanorészecskék diagnosztizálják a vesebetegséget

A dallasi Texasi Egyetem kifejlesztett egy új eljárást, amely nanorészecskéket használ a röntgensugarak kontrasztanyagaként. A kutatók azt állítják, hogy az új technológia sokkal hatékonyabb, mint a szokásos vérvizsgálat.

A nanorészecskéket, vagyis az egyedi tulajdonságokkal rendelkező apró részecskéket egyre gyakrabban használják az orvostudományban. Segítségükkel gyógyszereket vagy képalkotó anyagokat juttatnak a vizsgált szervekbe. Óriási előnyük, hogy pontosan oda tudják irányítani őket, ahol szükség van rájuk, így megkönnyítik a diagnosztikát.

A szokásos vérvizsgálat úgy néz ki, hogy megállapítják a vér karbamid-nitrogén (BUN) és a kreatinin (Cr) szintjét. Ha ezek a vegyi anyagok felhalmozódnak a vérben, akkor a vesék nem működnek megfelelően. A BUN és a kreatinin relatív mennyisége segíthet meghatározni azt is, hogy a betegnek milyen vesebetegsége van.

Kutatók új módszert dolgoztak ki, amely egyszerűbbé teheti a vesebetegség diagnosztizálását. Fotó: University of Texas at Dallas

Az arany nanorészecskék azonban ennél is hatékonyabb módszert kínálnak. Az apró részecskék ugyanis összegyűlnek a sérült veseszövetben, és az a felhalmozódás látható a röntgenfelvételen. Így pontosabb képet kaphatunk a vesekárosodás mértékéről. 

Az új módszert egereken tesztelték, és azt találták, hogy a súlyos vesekárosodásban szenvedő egereknél a nanorészecskék sokkal lassabban haladtak át a vesén.  Amikor a vesekárosodás kevésbé volt súlyos, a rutin vérvizsgálatok (BUN és Cr) nem tudták megbízhatóan megjósolni, hogyan reagálnak az arany nanorészecskék a vesékben. Ehhez képest a vesekárosodás mértékét pontosan fel lehetett mérni az arany nanorészecskék felhalmozódásának röntgenképalkotással történő mérésével. A kutatók szerint az eljárás a vesebetegségek korábbi felismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez vezethet. 

Az egyetem kutatóinak teljes tanulmánya itt olvasható.

Forrás: Interesting Engineering /University of Texas at Dallas

(forrás: MedicalOnline, GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink