hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Antiretrovirális terápia mellett szexuális úton nem terjed a HIV

Ha sikerül megfelelő szintre csökkenteni a vírus szintjét a vérben, a HIV-pozitív emberek már nem tudják szexuális úton átadni a fertőzést, írja a Qubit.

A Lancet folyóiratban július 22-én jelent meg az az átfogó tanulmány, amely szerint „szinte nulla a kockázata” a vírus szexuális úton történő terjedésének az antiretrovirális terápiával kezelt pácienseknél. A Live Science ismertetője szerint az ART betűszóval jelölt rutinszerű gyógyszeres terápiáról az elmúlt 15 évben összegyűlt bizonyítékok alapján kiderült, hogy amennyiben sikerül egy bizonyos küszöbérték alá csökkenti a vírus szintjét a vérben, a HIV-pozitív emberek már nem tudják szexuális úton átadni a fertőzést.

Ez a küszöbérték jelenleg a milliliterenkénti 200 víruskópia. Ekkor már minimálisra redukálódik az esély arra is, hogy a kórokozó injekciós eszközök megosztásával vagy a terhesség, illetve a szülés során fertőzhessen. Az új tanulmány a 2010 januárja és 2022 novembere között közzétett, HIV-pozitív, illetve negatív párok kórtörténetét ismertető tanulmányok adatait vette alapul, a kontrollvizsgálathoz pedig 25 ország 7700 ilyen párját vonták be a kutatásba. Az eredmények nem csak azért fontosak, mert azt jelzik, hogy a HIV szexuális úton történő átvitelének kockázata alacsony vírusterhelés esetén szinte nulla – idézi a Live Science Lara Vojnovot, a WHO HIV és hepatitis osztályának diagnosztikai tanácsadóját, a tanulmány társszerzőjét. Hanem azért is, mert segítik a HIV-pozitív emberek destigmatizálását és az antiretrovirális terápia népszerűsítését, írja a lap.

Darwin Laganzon képe a Pixabay-en
Darwin Laganzon képe a Pixabay-en

(forrás: Qubit)

cimkék

ART, HIV
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink