hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Alakemlékező implantátum segíthet elkerülni az izomsorvadást

Amikor egy végtag hosszú ideig mozdulatlanná válik, az izmai elkerülhetetlenül sorvadásnak indulnak. A Harvard tudósai szerencsére nemrég kifejlesztettek egy új implantátumot, írja a GyártásTrend.

Az új implantátum az izmok mechanikus megfeszítésével és összenyomásával segíthet megakadályozni, hogy az izmok sorvadása bekövetkezzen. A kísérleti eszköz neve MAGENTA, ami a „mechanically active gel-elastomer-nitinol tissue adhesive” (kb. mechanikailag aktív gél-elasztomer-nitinol szövetragasztó) rövidítése.

Az implantátum egyik központi eleme egy nitinolból készült rugó. A nitinol egy olyan alakemlékező ötvözet, amely mechanikus nyújtás után az újdonsült hosszát csak addig őrzi meg, amíg egy bizonyos hőmérsékletre fel nem melegítik, ekkor  ugyanis az eredeti méreteire visszazsugorodik. A rugó egy téglatest alakú elasztomermátrixba van beágyazva, amely melegítés hiányában feszített állapotban tartja az eszközt. Az elasztomertömb egy biokompatibilis ragasztóval tapad az alatta lévő izomszövethez.

A koncepció szerint amikor sérülés, vagy betegség (például sclerosis multiplex) miatt a beteg karja vagy lába mozgásképtelenné válik, először a MAGENTA-t sebészeti úton hozzá rögzítik a végtag érintett izomszövetéhez, majd egy beültetett mikroprocesszor vagy akkumulátor közvetítésével, elektromos árammal meghatározott időközönként felmelegítik a kelléket. A hőhatás eredményeként a nitinolrugó összerántja magát, és közben az elasztomert és az izmot is magával húzza.

Az áram lekapcsolásával az elasztomer a rugót – és az izmot – visszanyújtja. Az ötlet lényege, hogy a beavatkozás rendszeresítése a szövetet edzésben tartja, és ilyen módon megelőzhető az izom visszafordíthatatlan elerőtlenedése, írja a New Atlas nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink