hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

A váltott műszak rontja a kognitív funkciókat

Középkorú vagy idősebb felnőtteknél az éjszakai, illetve a váltott műszakok negatívan befolyásolhatják a kognitív funkciót, írja az OTSZ Online.

Durdana Khan és munkatársai (torontói York Egyetem) azt kutatták, hogy a CLSA vizsgálat résztvevői általában milyen gyakran dolgoznak váltott műszakokban, valamint, hogy mennyire volt jellemző a váltott műszak a leghosszabb ideig tartó, illetve a jelenlegi munkánál. A résztvevők eredményeit a memória vizsgálata céljából a Rey auditív-verbális tanulási tesztben, a végrehajtási funkció vizsgálata céljából pedig az „Animal Fluency and Mental Alteration” teszteknél analizálták. Nagyobb mértékű volt az általános kognitív károsodás azoknál, akiknek a munkája során előfordult éjszakai műszak (a jelenlegi munkánál (esélyhányados [OR]=1,79) vagy a leghosszabb munkánál (OR=1,53)), összehasonlítva azokkal, akik csak a szokványos nappali munkaidő-beosztásról számoltak be.

A memória és a végrehajtási funkció tesztek eredményeit kor, nem, iskolai végzettség és a teszt nyelve szerint rendezték. Ezeken az aldoméneken belül a memóriakárosodás az éjszakai műszakkal mutatott összefüggést a leghosszabb munkánál (OR=1,44), a károsodott végrehajtási funkció pedig a váltott műszakokkal állt kapcsolatban a jelenlegi (OR=1,36) és a leghosszabb (OR=1,16) munkánál.

Khan szerint a fenti eredmények arra utalnak, hogy „a váltott műszakoknak való kitettség és a cirkadián ritmus megzavarása fontos tényezők a kognitív károsodás kockázatát tekintve.” A váltott műszakokban dolgozók gyakran tapasztalják az egyensúly hiányát a cirkadián ritmus és a munkaidő-beosztásuk között, amikor az alvásukat és egyéb tevékenységeiket próbálják a beosztáshoz igazítani. A nem szokványos munkaidő-beosztás befolyásolhatja a melatoninszintet is, írja az OTSZ Online.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink