hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

A tévé, a számítógép és a demencia kockázata

A Harvard cikke szerint nem lehet ellensúlyozni a sok tévézést azzal sem, ha a fennmaradó időnkben többet mozgunk, közli az InfoStart.

Az első olyan tanulmány, amely azt sugallta, hogy a televízió még ebben az esetben is káros az agyra, 2005-ben jelent meg. A kutatók megállapították, hogy a középkorú felnőttek esetében minden órányi tévénézés 1,3-szorosára növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az intellektuálisan stimuláló tevékenységekben és társas tevékenységekben való részvétel ugyanakkor csökkentette azt.

A kutatást mindössze 500 résztvevőn végezték el, bár eredményeit sosem sikerült cáfolni. 2018-ban azonban az Egyesült Királyság Biobank-kutatása már 500 ezer fős mintával végezte a kockázati tényezők vizsgálatát. Az ebbe a kutatásba bevont felnőttek 37-73 év között voltak, amikor megkezdték megfigyelésüket. 88 százalékuk fehér bőrű volt, a nők aránya pedig 54 százalékos volt a mintán belül.

A kutatók a következő négy területen nyújtott teljesítményt elemezték:

  • prospektív memória (az illető emlékszik, hogy hazafelé menet elintézzen egy dolgot)
  • vizuális-térbeli memória (az illető emlékszik az útvonalra, amelyet megtett)
  • fluid intelligencia (a problémamegoldáshoz fontos)
  • rövid távú numerikus memória (az illető képes a számok fejben tartására).

A résztvevőket öt évvel később újra megvizsgálták. Az egyes teszteken típustól függően 12 ezer-114 ezer embert tettek próbára, az eredmények pedig egyértelműek voltak: a tévénézés az összes említett kognitív funkcióra negatív hatással volt. Az ülő tevékenység típusa azonban nagyban meghatározza, hogy lesz-e annak ilyen hatása: míg a vezetés és a tévézés rontotta a kognitív funkciókat, addig a szellemi munkát megkívánó számítógép-használat nem, sőt, az javítja azt.

Ebből kiindulva 2022-ben már arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a tévézés és a számítógép-használat milyen hatást gyakorol a demencia kockázatára. 146 ezer 60 év fölötti ember bevonásával itt is az derült ki, hogy a tévénézés növelte a demencia kockázatát, míg az aktív számítógép-használat csökkentette. Napi négy óra tévézés 24 százalékkal emelte meg a rizikót, míg napi legalább egy óra aktív számítógép-használat 15 százalékkal csökkentette.

Mint a lap megjegyzi: az ilyen kutatások nem ok-okozati összefüggésekre hívják fel a figyelmet: az is elképzelhető, hogy a kezdődő demencia hatására kezdtek el az érintettek többet tévézni és kevesebbet használni a számítógépet.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink